Amarantus na mleku amarantusanka z gruszką

Amarantus na mleku / amarantusanka z gruszką

Prosty przepis na ciekawe i smakowite śniadanie – amarantus na mleku z gruszką i cynamonem lub wanilią. Amarantusanka konsystencją przypomina nieco kaszę mannę na mleku.

Amarantus, znany także jako „złoto Inków”, to bezglutenowe pseudozboże pochodzące z Ameryki Południowej. W ciągu wieków zyskał popularność w wielu regionach świata, m.in. w Europie i Azji, ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze. Amarantus jest bogaty w białko, błonnik, witaminy (szczególnie z grupy B) oraz minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo i cynk.

Roślina ta jest łatwa w uprawie i odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne. W Polsce amarantus powoli zyskuje na popularności, jego nasiona można upolować w sklepach ze zdrową żywnością.

Amarantus na mleku z gruszką – SKŁADNIKI

1 porcja (470 kcal)

  • 80 g amarantusa (surowego)
  • 200 g gruszki, w miarę miękkiej, u mnie konferencja
  • ok. 190 g / ml mleka sojowego lub owsianego
  • 1–2 łyżeczki ksylitolu lub ew. cukru
  • ⅓ łyżeczki cynamonu lub trochę wanilii
  • do podania: np. płatki migdałów podprażone na suchej patelni czy posiekane nerkowce

Ilość mleka zależy od soczystości gruszki.

Amarantusankę zamiast ksylitolem można posłodzić daktylem medjool lub zwykłym.

Amarantus na mleku z gruszką – WYKONANIE

  1. Amarantus zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
  2. Następnie odcedzamy i płuczemy na sicie pod kranem.
  3. Wrzucamy do rondla, dodajemy drobno pokrojoną gruszkę ze skórką i pozostałe składniki.
  4. Stawiamy na średnim ogniu, przykrywamy i zagotowujemy często mieszając.
  5. Zmniejszamy ogień, pokrywkę częściowo uchylamy i gotujemy ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka.

Amarantusanka na mleku gotowa!

Rada: jak używam laski wanilii? Do dań tej wielkości dodaję 1/5–1/4 laski. Kawałek kroję wzdłuż na pół, czubkiem noża wybieram aromatyczny miąższ i wrzucam go do rondla, dodaję też twardą część strąka (po ugotowaniu wyjmuję ją z potrawy).

Smacznego !

Dodaj komentarz