Jeśli macie czasem ochotę na coś chrupiącego i pysznego, a przy tym lekkiego i zdrowego, to przepis na szybkie chlebowe zapiekanki z pieczarkami i pomidorami będzie strzałem w dziesiątkę. Bogate w błonnik, bez sera i innych tłuściochów.
Idealne danie na leniwe śniadanie, kolację lub na imprezę – ze sporym wyprzedzeniem można przygotować „kanapki”, włożyć je do lodówki, a potem tylko zapiec.
Fit zapiekanki z pieczarkami – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 8 kromek chleba pełnoziarnistego, bułki lub bagietki
- musztarda lub majonez wegański light
- ok. 3 pieczarki białe lub brązowe
- ze 3 średnie pomidory czerwone lub żółte
- sól jodowana, pieprz
- zioła prowansalskie
- płatki drożdżowe nieaktywne – dla serowego smaku
- oliwki czarne
- świeża bazylia
Fit zapiekanki z pieczarkami – WYKONANIE
- Kromki chleba lub bagietki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową, smarujemy cienko musztardą lub majonezem, lekko solimy i pieprzymy.
- Na musztardzie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, a następnie plastry pomidorów i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Pomidory posypujemy ziołami prowansalskimi, płatkami drożdżowymi i układamy na nich pokrojone oliwki.
- Zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, na środkowej półce.
Podajemy z posiekaną bazylią i keczupem, wegańskim majonezem lub dowolnym sosem jogurtowym.
Smacznego !
Oliwki mniam. Super te fit zapiekanki wyglądają. Pozdrawiam z Mazur!