Nie ma nic lepszego na szybką rozgrzewkę w lodowate dni niż kakao do picia, zwłaszcza jeśli jest ono naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu, przepyszne i zdrowsze od tradycyjnego, bo bez cukru i mleka zwierzęcego. Napój posmakuje nie tylko weganom, ale również osobom z nietolerancją laktozy i kazeiny.
Najprostsza wersja (przy okazji najbardziej fit), którą najczęściej robię, to po prostu mleko owsiane zmieszane z 2 łyżeczkami karobu. Tej mikstury już nie dosładzam, ponieważ mleko owsiane i karob są naturalnie lekko słodkie. Na początku karob niezbyt mi smakował, ale z czasem bardzo go polubiłam i teraz dodaję do owsianek, koktajli, deserów czy ciast. Ma o wiele mniej tłuszczu niż kakao i nie zawiera kofeiny.
Wegańskie kakao do picia – SKŁADNIKI
1 porcja
- 250 ml mleka (napoju) owsianego lub ewentualnie sojowego
- 1–1,5 łyżki kakao lub karobu
- 1 łyżeczka–1 łyżka syropu daktylowego (kupnego lub domowego) / klonowego / z agawy lub trochę ksylitolu czy erytrolu
- ok. ¼ łyżeczki cynamonu
Mleko owsiane jest według mnie najlepsze do kakao, ponieważ jest naturalnie lekko słodkie i nawet smaczniejsze od krowiego.
Wegańskie kakao do picia – WYKONANIE
- Wszystkie składniki możemy połączyć dokładnie łyżką, ale najlepiej zblendować.
- Podgrzewamy na małym ogniu.
Bon appétit !
Witaj, zachwycił mnie Twój blog 🙂 już z kilku przepisów skorzystałam – rewelacja 🙂
Powiedz mi, proszę, gdzie zaopatrujesz się w takie cudowności jak np. karob? Zasyłam same serdeczności! Magda :L)
Bardzo mi miło!!! 🙂 Staram się jak najwięcej produktów kupować stacjonarnie, ale w takich sklepach nie wszystko jest dostępne albo jest dużo droższe niż w internecie. Dlatego część rzeczy, jak daktyle czy karob, kupuję najczęściej w większych ilościach na Allegro.
Jestem bardzo ciekawa jak to smakuje i chętnie spróbuję 🙂