Najprostszy przepis na wegańskie muffiny / babeczki kukurydziane posłodzone syropem klonowym. Zdrowsze niż tradycyjne, bo pełnoziarniste, bez nabiału, jaj i oleju. Całkiem niezłe, lekko biszkoptowe, do herbaty czy kaweczki jak znalazł.
Fit muffiny z mąki kukurydzianej – SKŁADNIKI
ok. 7 babeczek
- 130 g mąki kukurydzianej
- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- 130 g syropu klonowego – można dodać mniej, ale wtedy trzeba użyć więcej mleka roślinnego lub wody
- 180–200 g mleka (napoju) owsianego lub wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody
- ½–1 łyżeczka kardamonu (niekoniecznie)
Fit muffiny z mąki kukurydzianej – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
- Wlewamy do nich mleko, syrop klonowy oraz sok z cytryny i łączymy dokładnie. Masa powinna być gęsta.
- Ciasto przekładamy do foremek (polecam silikonowe) i pieczemy przez ok. 25 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.
Babeczki wyjmujemy z foremek dopiero po wystudzeniu.
Bon appétit !