Szybka i prosta, bo wystarczy tylko zblendować składniki, pasta serowa bez sera, ale za to z przyjaznymi dla naszego zdrowia (i zwierząt) płatkami drożdżowymi, które zapewniają serowy smak i aromat. Pasta nadaje się nie tylko do smarowania chleba i pełnoziarnistych bułek, ale również do maczania surowych i ugotowanych warzyw oraz wyjadania palcem z miski. Najlepiej zrobić od razu podwójną porcję, bo jedna długo nie poleży.
Jeśli korzystamy z fasoli puszkowanej, to najlepiej niskosolonej. Części soli możemy pozbyć się płucząc nasiona pod bieżącą wodą.
Wegańska pasta serowa do chleba – SKŁADNIKI
- 220 g ugotowanej białej fasoli – z 1 puszki (bez zalewy) lub ugotowanej w domu
- 4–5 łyżek mleka owsianego niesłodzonego, innego roślinnego lub wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3–4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1–2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
- 1 łyżeczka delikatnej musztardy
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
- sól – niekoniecznie, jeśli używamy fasoli z puszki
DODATKI (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki całych nasion kminku
- ½ łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku, kolendry lub czosnku niedźwiedziego
Wegańska pasta serowa do chleba – WYKONANIE
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, wrzucamy dodatki i mieszamy.
Bon appétit !
Fajny pomysł 🙂 masz dużo ciekawych propozycji u siebie na stronie. Będę czerpać inspiracje na pewno 😉 pasta wyszła smaczna ale przesadziłem chyba z przyprawami 😛
Pozdrawiam
A ja z płynem 😀 Ale zamiast fajnej pasty wyszedł fajny dip 🙂 Zastanawiam sie tylko, czy można to zamrażać?
Teoretycznie można, ale niestety nie wiem, jak w praktyce. 🙂