Banalny przepis na absolutnie przepyszne marokańskie placki (lub naleśniki) tysiąca i jednej dziury. Baghrir to chyba najdelikatniejsze i najbardziej puszyste racuchy na świecie, które smaży się tylko z jednej strony bez dodatku tłuszczu. Tradycyjna receptura składa się głównie z semoliny, ja jednak polecam zdrowszą wersję na bazie tylko zwykłej mąki pszennej razowej (chyba że semolina okaże się pełnoziarnista) – placki wychodzą wtedy ciemniejsze, ale poza tym są tak samo super. Drożdże sprawiają, że w czasie pieczenia w racuchach powstają magiczne dziurki, dzięki którym placki chłoną dżemy, syropy i inne polewy niczym gąbka.
Zdrowe placki drożdżowe bez jajek i mleka – SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- 140 g semoliny (mąki z pszenicy durum) lub zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1–3 łyżki cukru – część cukru można zamienić na ksylitol
- 1 kopiasta łyżeczka suchych drożdży
- 500 ml ciepłej wody (ale nie gorącej) – w przypadku naleśników może być ciut więcej
- 1–1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowe placki drożdżowe bez jajek i mleka – WYKONANIE
- W dużej misce łączymy mąkę pełnoziarnistą, semolinę, cukier i drożdże. Wlewamy wodę i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy ponownie.
- Masę odstawiamy na 30–45 minut.
- Dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy porcję ciasta, możemy rozlać je nieco na boki i smażymy na suchej patelni tylko z jednej strony przez ok. 2 minuty, na średnim lub małym ogniu. Im większy płomień, tym dziurki będą większe, ale pilnujmy, żeby placki nie przypiekły się zbytnio od spodu.
Bon appétit !
Wyglądają bardzo smakowicie, muszę wypróbować twój przepis 😉
Z jakiej konkretnie mąki razowej drobnoziarnistej korzystaliście przygotowując ten przepis? Na rynku jest sporo mąk, które dość mocno się różnią.
Te placki wyjdą z każdej mąki pszennej. Ja akurat używam mąki ekologicznej z Kauflandu.
Chciałam użyć mąkę gryczana i z tapioki, wyjdą?
Nie wiem, nie próbowałam, ale na pewno będą gorsze niż pszenne.
Co to znaczy: suchych drożdży?
Inaczej suszonych drożdży w proszku. 🙂
Czy dobrze zrozumiałam, że w tej zdrowszej wersji zamiast semoliny dajemy mąkę pszenną razową 150g + 140 g czyli ok. 290 g?
Tak, właśnie 🙂
Wow. Są mega pyszne. Te placki wchodzą na stałe do naszego menu
A czy można użyć świeżych drożdży?
Myślę, że można, chociaż ja akurat bardzo rzadko używam świeżych drożdży, więc nie daję głowy, że wyjdą.
Ale faaajneee i smaczne, ale ja spróbuję jeszcze z odrobiną cynamonu
Z cynamonem na pewno będą jeszcze lepsze!