Kolejne pyszne, dietetyczne i wegańskie curry z warzywami na moim blogu, ale tym razem bardziej nietypowe, bo z masłem orzechowym (przy okazji polecam również gulasz afrykański z masłem orzechowym). Pikantno-(lekko)słodko-słone o naprawdę niesamowitym aromacie!
Pasty curry mają różne ostrości, dlatego zwolennicy łagodnych dań również znajdą przyprawę dla siebie. Ostatnio zaskoczyła mnie niestety gigantyczna ilość soli, jaką można znaleźć w niektórych przyprawach. Rekordzistki zawierają jej nawet 15%… Ja zawsze wybieram pastę wegańską, jak najmniej słoną i średnio ostrą. Jeszcze nie trafiłam na idealną, ale już ciepło. Jeśli ktoś ma czas i chęć, sam może ukręcić pastę doskonałą.
Wegańskie curry z warzywami i mango – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 2 duże marchewki
- 1 duże dojrzałe mango
- 170 g fasolki szparagowej, może być mrożona
- trochę różyczek brokuła (ok. 110 g)
- kilka kolb minikukurydzy, najlepiej świeżych
- 1/3 kubka zmielonych orzechów ziemnych lub masła orzechowego
- 2 niepłaskie łyżki wegańskiej czerwonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 100 ml wody lub bulionu warzywnego – jeśli wolisz rzadsze sosy, możesz dodać więcej
- 200 ml mleka owsianego niesłodzonego (można je ewentualnie zamienić na bulion)
Soli nie dodaję, ponieważ pasta curry jest słona.
Wegańskie curry z warzywami i mango – WYKONANIE
- Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy 100 ml bulionu lub wody, dodajemy pastę curry oraz kurkumę, łączymy wszystko dokładnie i zagotowujemy.
- Wrzucamy pokrojoną w słupki marchew i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
- Dodajemy fasolkę, brokuła oraz kukurydzę. Kiedy płyn z patelni odparuje, wlewamy podgrzane mleko owsiane i gotujemy warzywa do miękkości.
- Pod koniec wrzucamy pokrojone mango i zagęszczamy wszystko masłem orzechowym. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Podajemy np. z ryżem lub kaszą.
Bon appétit !