Pyszne i chrupiące domowe fit krakersy pełnoziarniste w wersji wegańskiej, czyli zdrowa przekąska dla wymagających. Same jednak nie są zbyt wymagające, bo cały sekret polega na jak najcieńszym rozwałkowaniu ciasta i wyjęciu krakersów z piekarnika, zanim pójdą z dymem.
Domowe krakersy pełnoziarniste – SKŁADNIKI
SUCHE SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (bez nich krakersy też wyjdą, ale nie będą miały serowego smaku)
- 1 łyżka nasion sezamu – czarnych lub białych
- 1 łyżeczka cebuli suszonej
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki całych nasion kminku
- pieprz / chili
MOKRE SKŁADNIKI
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 110–130 ml wody (100 ml wody możemy dodać od razu, resztę dolewamy stopniowo)
- 1–2 łyżeczki białego miso (zamiast niego możemy użyć ½ łyżeczki zwykłej soli)
Domowe krakersy pełnoziarniste – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
- Jeśli używamy miso, mokre składniki najlepiej ze sobą zmiksować/zblendować. Jeśli dodajemy tylko wodę i koncentrat, wystarczy zmieszać je łyżką.
- Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką, potem ręcznie, a następnie chwilę wyrabiamy masę. Jeśli potrzeba, dolewamy trochę wody. Ciasto powinno być zwarte, niezbyt klejące i powinno dość łatwo dać się rozwałkować na grubość 1–3 mm (stolnicę i wałek lekko oprószamy mąką). Im cieńszy będzie placek, tym krakersy wyjdą bardziej chrupiące. Najlepiej podzielić ciasto na 2 części – łatwiej będzie równomiernie je rozwałkować. Nożem do pizzy lub zwykłym kroimy placek na czworokąty lub trójkąty dowolnej wielkości.
- Krakersy pieczemy przez 15–20 minut w 180°C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby co jakiś czas sprawdzać co u nich słychać, ponieważ łatwo się przypalają. Krakersy wyjmujemy z piekarnika, kiedy będą przyrumienione i chrupiące, ale jeszcze nie zwęglone.
Bon appétit !
Jakie pyszności i z mąki razowej. Mniam
Witam,
czy czarne miso może być?
Czarne miso jest bardziej intensywne w smaku, ale też może być 🙂
Dziękuję, dziasiaj do zrobienia, a jutro w pracy do zjedzenia 😀
W takim razie smacznego! 🙂
Mniam! Chyba zrobie, tylko zamienię przyprawy, bo kminku i gałki muszkatałowej nie lubię 😉
Przypraw można użyć dowolnych, ja ostro przerabiam prawie wszystkie przepisy, z których korzystam 🙂
Są najlepsze na świecie
Jednego dnia robiłam trzy rodzaje krakersów z mąki razowej. Te wyszły najlepsze i zeszły najszybciej