Pyszny i dietetyczny wegański deser tiramisu w pucharkach, który w przeciwieństwie do oryginału, nie idzie w biodra jak strzała. Bez tłuściochów typu mascarpone, bita śmietana, olej kokosowy czy mleko kokosowe, a do tego bez cukru oraz jajek, czyli bez cholesterolu i salmonelli, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia. I za to właśnie uwielbiam zdrową i niskotłuszczową dietę wegańską – jem desery, kiedy chcę, a moja waga ani drgnie – stabilne 53 kg wagi przy wzroście 167 cm bez liczenia kalorii, już od roku i już na zawsze! 😀
Przepis jest prosty, ale jeśli chcecie, obejrzyjcie filmik z oryginalnym włoskim przepisem. Co prawda dość znacznie zmieniłam składniki, ale większość manewrów kucharza pozostała jednak bardzo podobna, więc dla ułatwienia zadania możecie zobaczyć Włocha w akcji i posłuchać lekko denerwującego akcentu.
Wegańskie TIRAMISU przepis fit – SKŁADNIKI
4 porcje
BISZKOPT wegański
- 80 g mąki pszennej razowej – może być orkiszowa
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 110 ml mleka owsianego niesłodzonego dobrej jakości lub innego roślinnego naturalnie słodkiego
- 1¼ łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- szczypta kurkumy (dla koloru)
KREM
- 450 ml mleka owsianego niesłodzonego
- 150 ml soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego na wyciskarce do cytrusów
- 70 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 50 g migdałów bez skórek
- 18 g mąki ziemniaczanej
- szczypta kurkumy
DODATKOWO
- mocna kawa lub herbata do nasączenia biszkoptu (niekoniecznie)
- kakao lub karob do posypania na wierzchu (niekoniecznie)
Wegańskie TIRAMISU przepis fit – WYKONANIE
BISZKOPT wegański
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy dokładnie.
- Wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
- Masę przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej (moja ulubiona) o średnicy 15–16 cm i pieczemy przez 10–15 min., do momentu, aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie sucha.
- Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu.
KREM
- Połowę mleka, migdały oraz mąkę ziemniaczaną blendujemy razem na jak najgładszą masę.
- Płyn wlewamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy do zagotowania.
- Gotujemy przez kilkanaście minut ciągle mieszając, aż woda trochę odparuje i krem zgęstnieje. On jeszcze bardziej stężeje po wystudzeniu i wstawieniu do lodówki.
- Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy mieszając od czasu do czasu, dzięki temu nie powstanie kożuch.
- Krem najlepiej smakuje schłodzony.
SPOSÓB PODANIA
- Biszkopt dzielimy na 4 części, kroimy w 1-centymetrowe kostki i przekładamy do 4 pucharków. Kawałki ciasta możemy polać kilkoma łyżkami przestudzonej mocnej kawy lub herbaty.
- Dodajemy krem pomarańczowy i posypujemy wszystko karobem lub kakao.
- Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami, np. malinami czy borówkami.
Bon appétit !
Jak właściwie smakuje ten deser? Dla smakosza klasycznego tiramisu będzie okej?
Ja również byłam fanką klasycznego, supertłustego tiramisu, ale ta wersja też bardzo mi smakuje. Ten deser jest delikatniejszy od oryginału, trochę się różni w smaku, ale też jest kremowy i pyszny. Nie da się tego ująć słowami, musisz spróbować 😉