Kolejne smakowite, wegańskie danie z jednego gara. Gęsta i pożywna zupa z ziemniakami, kukurydzą, ciecierzycą, papryką i pomidorkami koktajlowymi, doprawiona nutą masła orzechowego, imbiru, kuminu i cynamonu. Składników raczej niemało, ale za to przygotowanie bardzo łatwe i dość szybkie.
Zupa z kukurydzą i papryką – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji
- 500 g ziemniaków
- 2 duże papryki: czerwona i żółta
- 1 duży pęczek cebulki dymki (biała i zielona część)
- 1 słoik (400 g) kukurydzy
- 1 słoik (400 g) ciecierzycy
- 1 płaska łyżka drobno posiekanego imbiru
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 hojna łyżeczka kuminu
- 1 hojna łyżeczka cynamonu
- chili / gochugaru
- 1–2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 litr wody
- 3 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 hojna łyżka masła orzechowego
- 1 hojna łyżka słodkiej papryki
- 250–300 g pomidorków koktajlowych
Zupa z kukurydzą i papryką – WYKONANIE
- Do dużego gara wrzucamy: pokrojone ziemniaki, papryki i dymkę oraz odcedzoną kukurydzę i ciecierzycę wraz z zalewą. Dodajemy imbir, rozdrobniony czosnek, kumin, cynamon, chili i sos sojowy.
- Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy płatki drożdżowe, masło orzechowe, słodką paprykę oraz pomidorki w całości i gotujemy jeszcze z 10 minut.
Smacznego !