Całoroczna, ekspresowa i smakowita zupa krem z groszku z puszki lub słoika. Bardzo prosta, praktycznie bez gotowania – wystarczy tylko zblendować i podgrzać składniki. Wersja wegańska i dietetyczna. Zupa najlepiej smakuje z pełnoziarnistymi grzankami i podprażonymi płatkami migdałów.
Zupa z groszku z puszki – SKŁADNIKI
2 porcje
- 2 słoiki lub puszki groszku konserwowego, po odcedzeniu to ok. 500 g groszku
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 hojna łyżeczka delikatnej musztardy
- 1 łyżeczka cebuli suszonej w proszku
- ok. 300 g (ml) wody
- sól jodowana, pieprz
- 5 łyżek posiekanego szczypioru
- co najmniej 2 łyżki soku z cytryny / limonki, u mnie sok z połowy cytryny
Do podania
- płatki migdałów podprażone na suchej patelni
- posiekana natka pietruszki
- grzanki: kromki pieczywa pełnoziarnistego podprażone na suchej patelni lub pieczone grzanki czosnkowe
Zupa z groszku z puszki – WYKONANIE
- Odcedzony groszek blendujemy na gładko razem z płatkami drożdżowymi, sosem sojowym, czosnkiem, musztardą, cebulą, wodą oraz pieprzem.
- Wlewamy do garnka, dodajemy szczypior, sok z cytryny oraz sól i podgrzewamy lub zagotowujemy często mieszając. Nie gotujemy.
Smacznego !