Moja ulubiona, wykwintna, kremowa zupa szparagowa zabielona wegańską, dietetyczną śmietaną i doprawiona białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Łatwy przepis, w którym żaden składnik się nie marnuje.
Wegańska zupa szparagowa – SKŁADNIKI
4 porcje
- 2 pęczki (1 kg) białych szparagów
- 1 duża cebula biała
- 2 ziemniaki (300 g)
- ok. 600 g bulionu warzywnego (ugotowanego m.in. na łykowatych końcówkach szparagów)
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz lub ewentualnie czarny
wegańska „śmietana”
- 150–200 g (ml) mleka / napoju owsianego
- 30 g nerkowców
- 4 łyżki (15 g) płatków drożdżowych nieaktywnych
Do podania: np. podprażone na suchej patelni płatki migdałów, grzanki z pieczywa pełnoziarnistego (również uprażone na patelni), dowolne kiełki – na zdjęciu kiełki koniczyny.
Wegańska zupa szparagowa – WYKONANIE
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce i gotujemy na nich bulion warzywny (z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, kozieradki i różnych warzyw).
- Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy bez tłuszczu, aż się zeszkli. Co jakiś czas dolewamy trochę wody.
- Wlewamy bulion, wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, obrane i pokrojone szparagi, gałkę muszkatołową i pieprz. Przykrywamy, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Garnek zdejmujemy z palnika.
- Składniki śmietany blendujemy na gładko.
- Śmietanę wlewamy do zupy i całość blendujemy na krem (w blenderze kielichowym).
- Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ze 3 minuty, często mieszając.
Smacznego !
Rada:
Obierki szparagów warto zamrozić razem z różnymi innymi resztkami warzyw i wykorzystywać do gotowania aromatycznych bulionów bezmięsnych.
Rzeczywiście, prezentuje się wykwintnie – w sam raz na elegancki obiad dla gości! Warto odkrywać szparagi i wyciągać z nich jak najwięcej smaku, a ten przepis na zupę świetnie sprawdza się w tym celu. 🙂