Delikatne tofu w lekkim, kremowym sosie paprykowym. Naprawdę smaczne, dietetyczne i wegańskie danie do zrobienia w ok. 25 minut. Poziom trudności: łatwizna!
Tofu w sosie paprykowym – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1–1,5 kostki (po 180 g) tofu naturalnego
- ½ cebuli białej
- 2 spore papryki, najlepiej żółte lub pomarańczowe
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 20 g nerkowców
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka curry w proszku
- sól, dużo pieprzu, chili
Tofu w sosie paprykowym – WYKONANIE
- Rondel stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy bez tłuszczu, aż lekko się zeszkli. Gdy woda wyparuje, dolewamy.
- Dorzucamy pokrojoną paprykę, posiekany czosnek oraz imbir i smażymy na wodzie, aż warzywa całkiem zmiękną.
- Zawartość rondla umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy nerkowce, płatki drożdżowe oraz ocet i blendujemy na krem.
- Sos wlewamy do rondla, dodajemy musztardę i resztę przypraw. Przykrywamy i często mieszając gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.
- Tofu kroimy w kostkę i krótko smażymy (prażymy) na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Następnie łączymy z sosem.
Podajemy np. z ryżem pełnoziarnistym lub ulubioną kaszą.
Smacznego !
Pyszności, zawsze robię z podwójnej porcji, dodaje kaszę, ryż, makaron. Smakuje wszystkim !