Wegańskie i dietetyczne crumble z owocami, a dokładniej pieczone wiśnie (z dodatkiem bananów i powideł dla zdrowej słodyczy) pod kruchym ciastem bez masła krowiego, białej mąki i góry cukru. Deser jest bardzo łatwy, bezglutenowy i niebiański!
Krótka historia o miłości do crumble
Jeśli WikiPedia nie ściemnia, crumble to angielskie danie, które zyskało popularność w czasie II wojny światowej, kiedy w wyniku racjonowania żywności brakowało składników na słodkie i słone wypieki. Wtedy to skromne kruche ciasto na wierzchu stało się ekonomiczną alternatywą dla tradycyjnych, bardziej wypasionych ciast. Aby dodatkowo ograniczyć zużycie mąki, tłuszczu i cukru, do kruszonki dodawano bułkę tartą lub płatki owsiane. Potrawa cieszy się uwielbieniem do dziś, bo poza uwodzicielskim smakiem, kusi prostotą przygotowania.
Crumble można przyrządzić w wersji słodkiej lub wytrawnej, chociaż desery z owocami są dużo powszechniejsze. Pod kruchym ciastem najczęściej ukrywają się: kwaskowate jabłka, truskawki, maliny, śliwki, agrest czy rabarbar. Całe szczęście, że przepis tak łatwo zweganizować i odtłuścić!
Wegańskie fit crumble z owocami – SKŁADNIKI
4 porcje, forma 28 x 16 cm
WARSTWA OWOCÓW
- 450 g wiśni mrożonych
- 3 średnie banany
- pół słoika (140 g) powideł śliwkowych o jak najmniejszej zawartości cukru
- 1 łyżka mąki / skrobi ziemniaczanej
CIASTO NA WIERZCH
- ¾ kubka mąki owsianej lub zblendowanych na mąkę płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
- 3 płaskie łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
- ½ łyżeczki sody + ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kubka zblendowanych na puree jabłek ze skórką
- 1 łyżka gładkiego masła orzechowego w temp. pokojowej
OPCJONALNIE
- płatki migdałów podprażone na suchej patelni
Wegańskie fit crumble z owocami – WYKONANIE
- Ciasto: mąkę owsianą mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy puree jabłkowe i masło orzechowe. Masa powinna mieć konsystencję dość gęstego ciasta na pancakes (placki), jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy nieco wody. Odstawiamy na bok.
- Zamrożone wiśnie mieszamy z pokrojonymi na ćwierćplasterki bananami i powidłami. Całość posypujemy mąką ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
- Ciasto wykładamy na owoce i rozsmarowujemy na wierzchu. Możemy posypać odrobiną cukru.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, aż wierzch się zrumieni.
Crumble najwygodniej nakładać łyżką. Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego !
Szybki i pyszny deser z dużą ilością owoców 🙂 Jeśli brakuje mi wiśni dokładam inne owoce mrożone np. czarne porzeczki, agrest, borówki…