Bardzo tania, prosta i pyszna zupa ze świeżej, białej kapusty i paru innych warzyw, bez mięsa. Wegetariańska / wegańska, bardzo zdrowa i dietetyczna, świetna na odchudzanie.
Przepis bardzo łatwo modyfikować, można np. dodać więcej ziemniaków, a mniej kapusty oraz dowolnie urozmaicać warzywa i przyprawy.
Fit zupa kapuściana z ziemniakami – SKŁADNIKI
ok. 8 porcji
- kawał kapusty białej o wadze ok. 850 g
- 2 duże cebule
- 2 marchewki lub 1 marchew i 1 papryka
- 5 średnich ziemniaków
- 2 litry bulionu warzywnego, np. klasycznego lub z resztek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku (niekoniecznie)
- 5–7 łyżek koncentratu pomidorowego
- sól / sos sojowy, sporo pieprzu
- ½ pęczka koperku
- 1–2 łyżki mąki pełnoziarnistej (niekoniecznie)
Fit zupa kapuściana z ziemniakami – WYKONANIE
- Do dużego gara wrzucamy: drobno posiekane cebule, pokrojoną marchewkę i paprykę, zmiażdżony czosnek, majeranek, kminek i pieprz. Garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy z 5 łyżek wody lub bulionu i smażymy bez tłuszczu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nieco zmiękną (ok. 10 minut).
- Dorzucamy pokrojoną kapustę (bez głąba i zewnętrznego, sfatygowanego liścia), ziemniaki pokrojone w małą kostkę, wlewamy bulion i sos sojowy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany koperek.
Zupę można dodatkowo zagęścić mąką, ale ja dodaję ją dopiero po ugotowaniu i przestudzeniu zupy, przed kolejnym odgrzaniem.
Smacznego !
Przepyszna zupa – uwielbiam wszelkie zupy z dodatkiem kapusty 🙂 Nie sądziłam, że dodatek kminku może nadać takiego charakteru i innego – od podobnych zup – smaku. Dodałam jeszcze kalarepkę z liśćmi, bo akurat mi zalegała, a przez to zupa była jeszcze bardziej wiosenna :))
🙂 :-*