Najprostsza i najszybsza, kremowa i pyszna zupa curry z dyni hokkaido. Przepis nie wymaga obierania, pieczenia, ani nawet podsmażania składników! Wystarczy wszystko wrzucić do dużego gara, ugotować i zblendować. Dodatkowo zupa jest tania, wegańska / wegetariańska i fit / dietetyczna – bez tłustego mleka kokosowego z puszki. Przepis idealny, mój ulubiony!
Hokkaido zdobywa w Polsce coraz większą popularność (o ile nie jest już najpopularniejsza) i nic dziwnego, bo jest smakowita, ma uniwersalne zastosowanie i jest chyba najwygodniejsza w użyciu. Nie trzeba jej obierać, bo skórka po upieczeniu lub ugotowaniu staje się bardzo delikatna i świetnie smakuje. Ta pochodząca z Japonii dynia nadaje się zarówno do pieczenia (na puree czy frytki) jak i do gotowania (zupy, sosy…); do dań słonych i słodkich.
Zupa curry z dyni hokkaido – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji
- ok. 1,5 kg dyni hokkaido
- biała część dużego pora lub 1 duża cebula
- 1 duże jabłko słodko-kwaśne
- co najmniej 7 małych, mięsistych daktyli
- bulion warzywny* (np. tradycyjny) lub woda – u mnie ok. 1,4 litra bulionu z resztek
- spory kawałek imbiru (20 g)
- 1 łyżka curry w proszku
- 3 duże ząbki czosnku
- sól jodowana, dużo pieprzu
Do podania: natka pietruszki lub kolendry, pestki dyni, grzanki z chleba, kawałek cytryny…
* Ilość bulionu zależy od preferowanej konsystencji. Zupa na drugi dzień gęstnieje, więc przy odgrzewaniu trzeba ją dodatkowo trochę rozcieńczyć.
Zupa curry z dyni hokkaido – WYKONANIE
- Dynię myjemy szorując szczoteczką, żeby dokładnie oczyścić skórkę. Hokkaido (ze skórką) kroimy na ćwiartki, łyżką usuwamy pestki, a następnie kroimy na kawałki o wielkości 2–3 cm.
- Dynię wrzucamy do dużego garnka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki: z grubsza pokrojone jabłko ze skórką i pora, daktyle w całości, pokrojony w cienkie plasterki imbir ze skórką, z grubsza posiekany czosnek, curry, pieprz i sól. Wlewamy bulion – na początku mniej, potem można dolać. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia zacznie się rozpadać.
- Wszystko blendujemy na krem, wlewamy z powrotem do garnka i ewentualnie jeszcze doprawiamy i rozcieńczamy bulionem.
Smacznego !
Bardzo dobra zupa, przepyszna. Gorąco polecam.