Wegańska, kremowa zupa brokułowa z kalafiorem o serowym smaku i aromacie, który zapewniają płatki drożdżowe nieaktywne będące przy okazji fajnym zagęstnikiem wszelkich dań. Smakowita brokułowa w bardzo dietetycznej wersji – bez sera (wegańskie sery na bazie olejów też są niestety bardzo tłuste i niezdrowe), bez śmietany i bez tłuszczu typu masło czy olej.
Przepis jest bardzo łatwy: wystarczy wrzucić wszystko do gara, pogotować i zblendować.
Brokułowa zupa krem fit – SKŁADNIKI
- 1,2–1,4 litra wody lub bulionu warzywnego / bulionu z resztek (1 lub 2 kubki wody / bulionu można zastąpić mlekiem owsianym lub ryżowym)
- 450 g różyczek brokuła świeżego lub mrożonego
- 450 g różyczek kalafiora świeżego lub mrożonego
- 1 duża cebula
- 1 cała, duża papryka grillowana z zalewy octowej (ze sklepu)
- 2–3 ząbki czosnku
- ½ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy (niekoniecznie)
PRZYPRAWY
- 2 łyżeczki sambar masala lub curry w proszku
- 1 łyżeczka cebuli suszonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- sól, pieprz czarny lub biały
Zupę można podać np. ze startym tofu wędzonym i / lub razowymi grzankami.
Brokułowa zupa krem fit – WYKONANIE
- Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę, brokuła, kalafiora, pieczoną paprykę, zmiażdżony czosnek oraz wszystkie przyprawy poza solą. Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodajemy sól, syrop klonowy i płatki drożdżowe.
- Blendujemy.
Jeśli Wasz blender jest plastikowy, przed zblendowaniem najlepiej zupę ostudzić.
Smacznego !
Hej! Czy ja miałam jakieś halucynacje, czy jeszcze kilka dni temu w tym przepisie były ziemniaki i marchew zamiast kalafiora? O.o
Wszystko z Tobą ok. 😉 Faktycznie, ulepszyłam przepis i dlatego 1 marchewkę i 300 g ziemniaków zamieniłam na 400 g kalafiora… Ta wersja jest według mnie najsmaczniejsza.
Czym można zastąpić paprykę z zalewy? 😉
Pewnie każda zalewa jest z cukrem…
Myślę, że tak mała ilość cukru jest nieszkodliwa.:)
Ok, a mimo wszystko coś innego? Ugrillować paprykę i dodać łyżkę octu? 😉
To powinno wypalić!