Wegańskie pulpety z kaszy gryczanej i ziemniaków - z piekarnika

Wegańskie pulpety z kaszy gryczanej i ziemniaków – z piekarnika

Najprostsza, najtańsza i najbardziej dietetyczna wersja wegańskich „meatballs”, czyli bezmięsnych „mięsnych pulpetów”. Jeśli wciąż ciągnie Was do zwierząt po obróbce termicznej, to pulpety z kaszy gryczanej i ziemniaków skutecznie Was odciągną. 😉 Mnie najbardziej smakują maczane w sosie sojowym, ale świetnie pasują do nich również: sos potrójnie pomidorowy, sos BBQ bez gotowania i bez cukru, pieczarkowy fit czy niskotłuszczowy wegański sos pieczeniowy. Pulpety uzależniają na gorąco i na zimno.

Filmik z oryginalnym przepisem znalazłam tutaj.

 

Wegańskie pulpety z kaszy gryczanej i ziemniaków – SKŁADNIKI

22–30 pulpetów

  • 200 g (1 kubek) suchej kaszy gryczanej prażonej lub nieprażonej – pulpety z kaszy nieprażonej są wg mnie smaczniejsze, ale wychodzą mniej brązowe
  • 450 g obranych ziemniaków – może być mniej
  • garść posiekanej natki pietruszki, kolendry lub koperku (niekoniecznie)

PRZYPRAWY (mogą być dowolne)

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dla smaku umami)
  • 1 łyżka suszonej cebuli w proszku
  • dużo pieprzu, sól

 

Wegańskie pulpety z kaszy gryczanej i ziemniaków – WYKONANIE

  1. Kaszę płuczemy pod kranem, zalewamy 3 kubkami wody, solimy, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez 15 min. Odcedzamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
  2. Ziemniaki ścieramy na małych oczkach, ale nie na papkę, tylko na najcieńsze nitki. Następnie dłońmi dokładnie wyciskamy sok z masy, płyn nie będzie nam potrzebny.
  3. Przestudzoną kaszę blendujemy lub mielimy w „maszynce do mięsa”. Można ją ewentualnie rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy trudniej będzie formować kulki, chociaż po upieczeniu pulpety nie będą się rozpadać.
  4. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie łączymy, najlepiej ręcznie.
  5. Formujemy raczej małe kulki, układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub silikonową matą i pieczemy przez 30–35 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Bon appétit !

Wegańskie pulpety z kaszy gryczanej i ziemniaków, z piekarnika - przed upieczeniem
Wegańskie pulpety z kaszy gryczanej i ziemniaków, z piekarnika – przed upieczeniem

3 myśli na temat “Wegańskie pulpety z kaszy gryczanej i ziemniaków – z piekarnika

  1. Szczególnie dobre te przywiezione przez ulubioną wegankę w pojemniczkach. Tylko do podgrzania. Te lubię najbardziej 🙂

    1. Skoro znasz już przepis, to teraz Ty możesz zrobić te pulpety swojej ukochanej, ona też bardzo lubi podgrzewać. 😉

Dodaj komentarz