3-minutowe i nawet tylko 2-składnikowe wegańskie lody bananowe z herbatą według przepisu mojego ulubionego doktora Gregera to deser z rodzaju „Im więcej go jesz, tym jesteś zdrowsza”. Fit, bo bez śmietany, jajek i cukru. A do tego banalne w wykonaniu, bo bez użycia maszynki do lodów – wystarczy zblendować składniki. Jeśli dodamy mleko, wyjdzie lekko zielony shake lodowy.
Jeśli nie porywa Was wizja połączenia bananów z zieloną herbatą, spieszę uspokoić, że ten duet smakuje oryginalnie, ale i genialnie! Mimo że matcha to rzecz mocna i charakterystyczna, to tutaj jest tylko subtelnie i przyjemnie wyczuwalna. Banany również bardzo zyskują, w towarzystwie herbaty są smaczniejsze niż solo. To takie nieco inne małe co nieco. Ja uwielbiam o każdej porze roku!
Zieloną (białą również) herbatę warto polubić, ponieważ udowodniono naukowo, że jej spożycie m.in. obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru oraz może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów. Jednak najzdrowiej jeść liście w całości i bez zaparzania. Dr Greger dodaje sproszkowaną zieloną herbatę (matcha) do butelki z wodą i popija ją w ciągu dnia. Możemy też dorzucać całe liście zielonej lub białej herbaty do domowych koktajlów czy smoothie. Najlepiej kupować herbatę pochodzącą z Japonii, ponieważ ta z Chin może zawierać wysokie stężenie ołowiu.
Polecam również inny herbaciany deser: ekspresowe zielone herbatniki.
Wegańskie lody bananowe z zielonej herbaty – SKŁADNIKI
1 lub 2 porcje
- 2 pokrojone i zamrożone banany – im dojrzalsze, tym lepiej
- ½ łyżeczki (lub więcej) sproszkowanej zielonej herbaty (matcha)
- 1–2 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru – niekoniecznie
- niesłodzone mleko owsiane (albo inne roślinne) lub woda – niekoniecznie. Dodajemy sporo, jeśli zamiast lodów chcemy zrobić shake’a. Możemy również trochę dolać, jeśli nasz blender nie chce współpracować
Wegańskie lody bananowe z zielonej herbaty – WYKONANIE
- Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
Lody świetnie smakują posypane niesolonymi pistacjami.
Bon appétit !
Mmm, przepysznie wyglądają! 🙂 Muszę koniecznie spróbować takie zrobić dla siebie i dla mamy, bo ona na diecie wegańskiej czasami tęskni za lodami, a tu taki fajny przepis. 😉
Muszę koniecznie spróbować 🙂