wegańskie sushi z ryżem brązowym

Wegańskie SUSHI z ryżem brązowym lub kaszą jaglaną i miso

Oto sushi bez rtęci, bo bez ryb i owoców morza, ale za to z większą ilością błonnika, bo z ryżem brązowym, czerwonym, czarnym lub z kaszą jaglaną. Mimo że w tym przepisie całości nie skleja ryż w tradycyjnym kolorze, rolki łatwo pokroić, a futomaki i „kaszomaki” całkiem nieźle trzymają się kupy. Jest to nowoczesna i holistyczna wersja sushi 😉 – uproszczona, uzdrowiona i zrelaksowana, dlatego nie musimy się nerwicować, że nieestetycznie nakładamy ryż, krzywo aranżujemy dodatki, zwijamy bez bambusowej maty i kroimy tępym nożem, bo innego nie mamy. Wegańskie sushi z ryżem brązowym lub kaszą to wariant nieprofesjonalny, przeznaczony tylko do użytku domowego i z góry nastawiony na profanację kultowej receptury. Jeśli więc jesteś przypadkiem sushi masterem, może lepiej nie zaglądaj już dalej, chyba że chcesz przejść na „a whole-food, plant-based diet”. 😉

Jeśli nigdy wcześniej nie robiliście sushi, polecam obejrzeć jakiś filmik na YouTube, np. ten („tradycyjna wersja” sushi od 3 minuty). Bez problemu znajdziecie też tutoriale ze zwijaniem bez użycia maty.

A jeśli już tak się zrelaksowaliście, że nie chce się Wam niczego układać i zawijać, możecie wrzucić wszystko do jednej michy i zjeść chirashi – sałatka sushi.

 

Wegańskie sushi z ryżem brązowym lub kaszą – 2 porcje, 4 rolki – SKŁADNIKI

  • 2 kubki ugotowanego ryżu brązowego, czerwonego, czarnego (ale nie dzikiego) lub kaszy jaglanej. Żeby ryż był bardziej kleisty, najlepiej ugotować go w małej ilości wody, bez odcedzania, czyli tak, żeby ziarna wchłonęły cały płyn
  • ½–1 łyżeczka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
  • 1 łyżka octu ryżowego (niekoniecznie, ale warto)
  • 4 płaty glonów nori – podwodna zielenina to najlepsze zdrowe źródło jodu!
  • 2 łyżeczki pasty miso (niekoniecznie)

DODATKI – mogą być dowolne, nawet owoce

  • ½–¾ kostki tofu naturalnego, wędzonego lub usmażonego z sosem sojowym (wcześniej pokrojonego w długie słupki) jak tutaj: sałatka z tofu i winogronami
  • 1 surowa marchewka
  • 1 świeży ogórek
  • ½–1 awokado
  • ½ mango
  • 4 liście sałaty lub zielone części kapusty pekińskiej
  • nasiona sezamu białego lub czarnego (niekoniecznie)

DO PODANIA

  • sos sojowy, najlepiej o obniżonej zawartości soli
  • imbir marynowany (niekoniecznie)
  • wasabi (niekoniecznie)

 

Wegańskie sushi z ryżem brązowym lub kaszą – WYKONANIE

  1. Jeszcze ciepły ryż lub kaszę mieszamy z octem i ksylitolem.
  2. Tofu, marchewkę, ogórka, awokado i mango kroimy w cieńsze lub grubsze długie słupki, a sałatę rwiemy na duże kawałki.
  3. Rozkładamy arkusz nori na płaskiej powierzchni (błyszczącą stroną do dołu) i na jego połowie cienko rozsmarowujemy miso.
  4. Nori przekładamy na bambusową matę. Jeśli jej nie macie, suszi i tak zrolujecie, ale mata ułatwia sprawę.
  5. Na płat nori nakładamy dość cienką warstwę ryżu pozostawiając ok. 2-centymetrowy pusty margines, który lekko zwilżamy wodą.
  6. Na wysokości ok. ¼ arkusza układamy ulubione dodatki. Ryż i warzywa możemy posypać łyżeczką sezamu.
  7. Sushi zaczynamy zwijać ciasno od brzegu posmarowanego miso oraz ryżem, rulon mocno dociskamy do środka.
  8. Rolki kroimy bardzo ostrym nożem na równe kawałki o grubości 1,5–2 cm.
  9. Sushi podajemy w towarzystwie sosu sojowego, wasabi oraz marynowanego imbiru.

 

Bon appétit !

wegańskie sushi z ryżem brązowym
Wegańskie sushi z ryżem brązowym – orientacyjne, amatorskie ułożenie. 😉 Ryż powinien być dokładniej rozłożony, ale co tam… Poza tym ja wolę jak jest mniej ryżu, a więcej innych dodatków.

 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *