Szybki przepis na przepyszny, wegański, kakaowy koktajl lodowy z bananem, orzechami laskowymi i daktylami, czyli orzeźwiający milkshake a la nutella w zdrowej wersji. To idealny wybór, kiedy mamy ochotę zjeść coś ekstra na śniadanie, świetny również jako psychologiczny zamiennik kawy.
Mrożone banany to najlepsza baza do wszelkich wegańskich lodowych koktajli i lodów, nadają im jedwabiście kremową konsystencję, a przy tym dzięki zamrożeniu są dość neutralne w smaku. Zawsze mam w zamrażarce pojemnik z pokrojonymi, bardzo dojrzałymi bananami i serwuję sobie ekspresowe desery, kiedy tylko mam na nie ochotę.
Koktajl lodowy z bananem i orzechami – SKŁADNIKI
1 fit porcja
- 1 zamrożony, duży, bardzo dojrzały banan
- ¾–1 kubek zimnego mleka roślinnego niesłodzonego, np. sojowego lub owsianego
- 8–16 orzechów laskowych, mogą być uprażone (będą miały obłędny aromat), chociaż ja najczęściej używam surowych, bo są zdrowsze
- 2–3 daktyle dobrej jakości lub 2–3 łyżeczki syropu daktylowego, ksylitolu czy ewentualnie cukru
- 1–1½ łyżki karobu lub kakao
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)
Koktajl lodowy z bananem i orzechami – WYKONANIE
- Żeby uprażyć orzechy, najpierw musimy nagrzać piekarnik do 180°C. Orzechy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy je przez 15 minut, aż zaczną pięknie pachnieć. Skórki mogą mocno ściemnieć, ale orzechy się nie przypalą.
- Orzechy studzimy. Możemy potrzeć je w dłoniach, żeby pozbyć się skórek.
- Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Milkshake gotowy, podajemy od razu.
Bon appétit !
Lubię shaki, sama jeszcze nie robiłam, przepis wydaje się prosty, więc spróbuję go zrobić.
Wyjdzie na pewno, nie ma innej opcji 😉
A czy daktyli nie trzeba wcześniej zalać wrzątkiem żeby zmiękły? Nie wiem czy mój blender da sobie z nimi radę.
Zamiast daktyli można użyć syropu daktylowego. Można też ewentualnie podgrzać mleko, które jest w przepisie i w nim potrzymać trochę daktyle, a potem wszystko zblendować z resztą składników.