Trudno o szybszą słodką przekąskę niż ten smakowity, kremowy deser orzechowy z bananami i malinami – bez gotowania. Jeśli goście właśnie dzwonią, że już do Was jadą z niezapowiedzianą wizytą, bez problemu zdążycie wszystko blendować, a nawet wyskoczyć wcześniej na sekundę do osiedlowego sklepiku. A jeśli nie macie blendera, zdążycie pożyczyć od sąsiada, a za fatygę możecie dać mu ten przepis.
Więcej pomysłów na szybkie, wegańskie i zdrowe desery owocowe tutaj.
Deser orzechowy z bananami i malinami – SKŁADNIKI
2 porcje
Masa orzechowa
- 2 dojrzałe banany
- 6–8 daktyli dobrej jakości bez pestek lub kilka łyżeczek ksylitolu, ewentualnie cukru
- ok. 30 orzechów laskowych lub migdałów
- 4 łyżeczki karobu lub kakao
- kilka łyżek mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
- 1 łyżka rumu (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
Masa owocowa
- 1–2 garście dowolnych kwaśnych owoców: malin, truskawek, jeżyn, jagód, borówek, kiwi, ananasa… – mogą być rozmrożone
- 1–2 duże daktyle bez pestek
Deser orzechowy z bananami i malinami – WYKONANIE
- Masa orzechowa: wszystkie składniki blendujemy na kremową masę. Konsystencja nie powinna być zbyt gęsta – regulujemy ją mlekiem. Słodkość podkręcamy daktylami.
- Masa owocowa: wszystko blendujemy.
- Masę owocową wylewamy na masę orzechową.
Desery najlepiej smakują schłodzone.
Bon appétit !
Wygląda pysznie! Chyba się skuszę 😉 Proponuje spróbować zamiast mleka zwykłego dodać mleko czekoladowe, wtedy możemy ominąć kakao. Mleko czekoladowe jest genialne!
Tak, to dobry sposób na ułatwienie sobie życia 🙂
Szkoda tylko, że jest dużo bardziej kaloryczne…
Dlatego nie ułatwiam sobie aż tak bardzo życia 😉
Czy to zdjęcia Autorki?
Tak, sama cyknęłam i lekko ofotoszopowałam! 😉