deser truskawkowo-kakaowy

Deser truskawkowo-kakaowy wykwintny i błyskawiczny, 3 w 1

Bezczelnie pyszny, chamsko zdrowy i cholera, nietuczący !!! 😉 😀 Bomba przeciwutleniaczy i eksplozja smaku! Jak twierdzi dr Greger, autor przepisu, im więcej go jemy, tym jesteśmy zdrowsi. To jeden z najszybszych i jednocześnie najbardziej wykwintnych kremów w całym internecie. Do tego receptura jest mocno elastyczna, dlatego możemy uzyskać aż 3 różne konsystencje i zrobić mus, lody albo shake’a.

 

Deser truskawkowo-kakaowy – 2 porcje – SKŁADNIKI

  • ok. 300 g truskawek świeżych lub rozmrożonych razem z sokiem, który wypłynie (lub czereśni czy innych owoców jagodowych)
  • ok. 8 daktyli bez pestek  dobrej jakości
  • ok. 30 g migdałów (mogą być wcześniej namoczone)
  • 1 łyżka kakao odtłuszczonego (lub karobu w wersji jeszcze mniej kalorycznej)
  • trochę ekstraktu wanilii (niekoniecznie)
  • mleko roślinne – ilość według uznania, ja dodaję 3–5 łyżek, jeśli dolejemy więcej, będziemy mieć koktajl mleczny

 

Deser truskawkowo-kakaowy – WYKONANIE

Wszystko blendujemy na gładką masę.

Jeśli użyjemy truskawek rozmrożonych, wyjdzie krem, jeśli mrożonych – lody, a jeśli dolejemy sporo mleka – koktajl. Moją ulubioną wersją jest krem, ponieważ moje gardło nie przepada za lodami 🙂

 

Bon appétit !

Źródła


„ Jak nie umrzeć przedwcześnie ”, dr Michael Greger


 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *