Prosta, wyśmienita zupa z pieczonych pomidorów i papryki według przepisu dr. Deana Ornisha z książki „Spektrum” – po moich niewielkich zmianach.
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki – SKŁADNIKI
- 4 szklanki pokrojonych w połówki pomidorów śliwkowych
- 1 cebula pokrojona na 8 kawałków
- 1 główka czosnku – przepołowiona
- 1 czerwona papryka – przepołowiona
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, estragon…)
- 1–2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie) – dodają serowego smaku
- pieprz, sól
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki – WYKONANIE
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Warzywa rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez kilkanaście minut, aż się skarmelizują.
- Warzywa blendujemy z bulionem na gładki krem.
- Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy świeżymi ziołami. Ja posypuję ją dodatkowo grzankami z chleba razowego zrobionymi na patelni bez dodatku tłuszczu lub w opiekaczu oraz łyżeczką ziaren słonecznika, pestek dyni lub pokrojonych orzechów włoskich.
Bon appétit !
Zupy z pieczonych warzyw jeszcze nie jadłam, warto spróbować. Bulion z kostki , czy sama gotujesz ?
Z kostki już nie kupuję, sama robię, przepis na bardzo prosty bulion będzie na blogu już niedługo 🙂