Kuchnia fusion jest w naszym kraju coraz bardziej popularna, pomyślałam więc, że warto skorzystać i połączyć smaki wschodnie z polskimi, zwłaszcza, że ostatnio zakupiłam sporo botwiny na wyprzedaży 80%… 😉 Pyszna zupa curry z botwinką w wersji bez tłustego mleka kokosowego.
Wegańska zupa curry z botwinką – SKŁADNIKI
- 1,5–2 litry bulionu warzywnego lub wody (ilość w zależności od tego, czy wolimy zupy gęste czy rzadkie) – u mnie tym razem woda
- 2/3 kubka mleka owsianego niesłodzonego
- 1/3 kubka jogurtu sojowego naturalnego
- 2–4 łyżki czerwonej pasty curry (nigdy nie żałuję)
- ½–¾ łyżeczki kurkumy
- ½ świeżej papryczki chili (niekoniecznie)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1–2 marchwie
- 1–2 cebule czerwone
- 8 pieczarek
- 300 g botwiny (bez buraczków) – osobno łodyżki i liście
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sok z ¼–½ cytryny
Wegańska zupa curry z botwinką – WYKONANIE
- Do dużego garnka wlewamy wodę lub bulion, dodajemy mleko, pastę curry, kurkumę, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
- Wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną cebulę, pokrojone pieczarki i gotujemy parę minut, aż trochę zmiękną.
- Dodajemy pokrojone łodyżki botwiny i drobno posiekaną papryczkę chili.
- Na ok. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone liście botwiny, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sos sojowy, płatki drożdżowe i dokładnie mieszamy. Do kubka wlewamy jogurt, dodajemy do niego kilka łyżek gorącego płynu, mieszamy energicznie, wlewamy do garnka i ponownie mieszamy. Zupę gotujemy w sumie ok. 30 min.
- Po wyłączeniu gazu, do zupy dodajemy sok z cytryny.
- Podajemy solo, z ryżem, makaronem czy tofu.
Bon appétit !