Wegańskie fit pieguski z bakaliami i małą ilością czekolady

Wegańskie fit PIEGUSKI z bakaliami i małą ilością czekolady

Łatwy przepis na szybkie, domowe ciasteczka a la pieguski w wersji wegańskiej i dietetycznej – bez nabiału, bez masła i oleju, z małą ilością czekolady, słodzone owocami. Pyszne i dużo zdrowsze od oryginału.

Wegańskie fit pieguski – SKŁADNIKI

ok. 14 ciastek

  • 200 g mąki owsianej – ja blenduję na mąkę płatki owsiane górskie, mogą być bezglutenowe
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g suszonych daktyli dobrej jakości, bez pestek
  • ok. 130 g soku jabłkowego lub wyciśniętego z pomarańczy
  • 50 g wegańskiej czekolady (u mnie deserowa, 50% kakao, 29% tłuszczu)
  • 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek
  • ok. 30 g orzechów (u mnie niesolone fistaszki i pistacje)

Rady:

  1. Zamiast soków można użyć 110 g (ml) ulubionego mleka roślinnego i 20 g octu ryżowego lub innego.
  2. Żurawinę najlepiej kupować taką, która nie ma w składzie cukru.
  3. Część posiekanej czekolady oraz orzechów warto odłożyć i ozdobić nimi wierzch ciastek, zamiast wrzucić wszystko do ciasta.

Wegańskie fit pieguski – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy mąkę z sodą.
  2. Daktyle z sokiem blendujemy na gładki mus.
  3. Mus przekładamy do miski i mieszamy najpierw łyżką, a następnie ciasto zagniatamy dłonią do połączenia składników. Masa powinna być możliwie jak najbardziej gęsta. Konsystencję regulujemy sokiem.
  4. Wsypujemy żurawinę oraz grubo posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto ponownie zagniatamy.
  5. Odrywamy porcje masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 12–14 minut.

Pieguski pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy je w szczelnie zamykanym pojemniku, wtedy nie wyschną.

Smacznego !

5 myśli na temat “Wegańskie fit PIEGUSKI z bakaliami i małą ilością czekolady

Dodaj komentarz