Łatwy przepis na szybkie, domowe ciasteczka a la pieguski w wersji wegańskiej i dietetycznej – bez nabiału, bez masła i oleju, z małą ilością czekolady, słodzone owocami. Pyszne i dużo zdrowsze od oryginału.
Wegańskie fit pieguski – SKŁADNIKI
ok. 14 ciastek
- 200 g mąki owsianej – ja blenduję na mąkę płatki owsiane górskie, mogą być bezglutenowe
- ½ łyżeczki sody
- 100 g suszonych daktyli dobrej jakości, bez pestek
- ok. 130 g soku jabłkowego lub wyciśniętego z pomarańczy
- 50 g wegańskiej czekolady (u mnie deserowa, 50% kakao, 29% tłuszczu)
- 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek
- ok. 30 g orzechów (u mnie niesolone fistaszki i pistacje)
Rady:
- Zamiast soków można użyć 110 g (ml) ulubionego mleka roślinnego i 20 g octu ryżowego lub innego.
- Żurawinę najlepiej kupować taką, która nie ma w składzie cukru.
- Część posiekanej czekolady oraz orzechów warto odłożyć i ozdobić nimi wierzch ciastek, zamiast wrzucić wszystko do ciasta.
Wegańskie fit pieguski – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy mąkę z sodą.
- Daktyle z sokiem blendujemy na gładki mus.
- Mus przekładamy do miski i mieszamy najpierw łyżką, a następnie ciasto zagniatamy dłonią do połączenia składników. Masa powinna być możliwie jak najbardziej gęsta. Konsystencję regulujemy sokiem.
- Wsypujemy żurawinę oraz grubo posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto ponownie zagniatamy.
- Odrywamy porcje masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 12–14 minut.
Pieguski pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy je w szczelnie zamykanym pojemniku, wtedy nie wyschną.
Smacznego !
Zapomniałam dać sody a ciasteczka już w piecu , czy wyjdą?
Powinny być zjadliwe, ale wyjdą zbite.
Czy mąkę owsianą mogę zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową Schar?
Nie wiem niestety, bo przepisu z tą mąką nie próbowałam.
zrobiłam, ciasto bardzo się klei ale efekt wynagradza. Super! Dziękuję