Tak naprawdę to zweganizowany barmbrack, tradycyjne irlandzkie ciasto pieczone m.in. z okazji Dnia Świętego Patryka, który wypada 17 marca. Ten dietetyczny przepis znalazłam tutaj, ale okazuje się, że jest on bardzo podobny do receptury na polskiego wegańskiego keksa.
To ciasto z bakaliami podobno najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach, do tego czasu należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ja jednak nie miałam okazji się o tym przekonać, ponieważ w moim domu nie przetrwało nigdy dłużej niż jeden dzień.
Wegański KEKS przepis – SKŁADNIKI
- 225 g mąki pszennej razowej orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g ksylitolu lub ewentualnie cukru*
- ½ rozgniecionego dojrzałego banana
- 250 ml zaparzonej, mocnej czarnej herbaty
- 130–260 g dowolnych suszonych owoców: rodzynek, moreli, papai, mango… (użyłam 130 g – 65 g rodzynek i 65 g moreli)
- 60–80 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
* Możemy nawet całkiem wyeliminować cukier, a zamiast niego dodać więcej owoców suszonych, ale wtedy nie zwiększamy ilości użytej herbaty.
Wegański KEKS przepis – WYKONANIE
- Owoce suszone kroimy, jeśli są duże, zalewamy chłodną herbatą i odstawiamy do lodówki na noc lub na co najmniej 4 godziny.
- Do miski wrzucamy suche składniki, mieszamy dokładnie, dodajemy banana oraz mleko, łączymy wszystko, dodajemy odcedzoną herbatę (bez owoców), mieszamy, na koniec dorzucamy owoce i znowu dokładnie mieszamy.
- Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez 40–60 minut – patyczek wetknięty w środek ciasta powinien wyjść suchy.
Bon appétit !
Czy mogę zamiast słodzików dodać stevię w liściach? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Szczerze mówiąc (a właściwie pisząc), to nigdy nie przekonałam się do stewii, nie wiem jak jej używać 🙂
A czy można zrobić go na jakiejś mące bezglutenowej? Jaka byłaby najlepsza? Najbardziej uniwersalna? Dopiero raczkuje z bezglutenowym pieczeniem 😀
Pozdrawiam 🙂
W tym przepisie nie radziłabym zmieniać mąki na bezglutenową. :-/