Łatwy przepis na treściwy obiad bez mięsa: strogonow z pieczarkami i wegańską polędwicą wołową, czyli kotletami sojowymi lub – jeśli ktoś woli – kotlety sojowe w sosie pieczarkowo-paprykowym a la boeuf Stroganow. To danie pochłoną nawet uparci mięsożercy!
Strogonow najlepiej smakuje z dodatkiem natki pietruszki. Serwujemy go z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem albo pysznym chlebem, najzdrowiej pełnoziarnistym.
Mój prosty patent na bardziej mięsny kolor wegańskich sosów i zup: ciemny sos sojowy (lub sojowo-grzybowy), brązowe pieczarki i czerwona cebula.
Wegański strogonow z pieczarkami – SKŁADNIKI
- 100 g kotletów sojowych (1 opak.)
- 2 cebule czerwone
- 300 g pieczarek, u mnie brązowe
- 2 średnie papryki: czerwona i zielona
- ok. 650 g (ml) bulionu – u mnie bulion z resztek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3–4 małe ogórki kiszone lub konserwowe, twarde
PRZYPRAWY
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1½ łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego
- sporo pieprzu
- 1 łyżka suszonej, słodkiej papryki
- 1 łyżka syropu klonowego (niekoniecznie, ale warto)
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla smaku umami i zagęszczenia
Wegański strogonow z pieczarkami – WYKONANIE
- Garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek, drobno posiekane trzonki grzybów i pokrojone w paski papryki. Warzywa smażymy bez tłuszczu, aż zupełnie zmiękną. W miarę potrzeby od czasu do czasu dolewamy trochę wody.
- Dodajemy bulion, zmiażdżony w prasce czosnek, sos sojowy, pieprz, słodką paprykę i mieszamy. Wrzucamy kotlety sojowe i delikatnie zanurzamy je w sosie. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut.
- Wyławiamy kotlety i kroimy w paski.
- Do gara dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w małą kostkę, syrop klonowy oraz płatki drożdżowe i mieszamy. Wrzucamy pokrojone kotlety sojowe i dusimy wszystko jeszcze przez 10 minut.
Smacznego !
Rewelacyjny przepis! Czego chcieć więcej w grudniowy, chłodny wieczór? Coś czuję, że cudownie rozgrzewający, aromatyczny i treściwy strogonow wejdzie na stałe co mojego menu. <3