Ryż na słodko z bananem lub gruszką, fit śniadanie

Ryż na słodko z bananem lub gruszką, fit śniadanie

Brązowy ryż na mleku z gruszką lub bananem oraz wanilią i cynamonem to prosty przepis na słodkie fit śniadanie. Aby pozbyć się z ryżu większości arsenu, zawsze gotuję go w określony sposób – w dużej ilości wody, z odlewaniem (dokładna instrukcja w linku poniżej). Nigdy nie gotuję ryżu, jak w przypadku risotto, czyli do wchłonięcia całego płynu, bo wtedy stężenie arsenu w nim jest największe.

Uwielbiam wanilię jako dodatek do wszelkich owsianek czy jaglanek, ale to dość droga przyprawa. Zdecydowanie najtaniej można ją kupić na Allegro, w zestawach po kilkanaście sztuk. Na Allegro zamawiam też np. szafran i daktyle medjool.

Ryż na słodko na śniadanie – SKŁADNIKI

1 porcja (ok. 370 kcal)

  • 150 g ugotowanego ryżu brązowego (to ok. 80g ryżu suchego ugotowanego wg tego przepisu)
  • 1 miękka gruszka (ok. 180 g) lub ¾–1 banan
  • ok. 200 g / ml mleka sojowego lub innego roślinnego
  • 1–2 łyżeczki ksylitolu lub ew. cukru
  • ok. ¼ laski wanilii lub trochę esencji
  • ok. ¼ łyżeczki cynamonu

Zawsze gotuję od razu więcej ryżu, przechowuję w lodówce do kilku dni i odmierzam do tego dania po 150g.

Zamiast ksylitolem ryż na mleku można posłodzić np. daktylem medjool.

Ryż na słodko na śniadanie – WYKONANIE

  1. Odmierzamy 150 g ugotowanego ryżu i wrzucamy do rondla.
  2. Dodajemy drobno pokrojoną gruszkę ze skórką lub banana oraz pozostałe składniki. Kawałek wanilii kroimy wzdłuż na pół, czubkiem noża wybieramy miąższ i wrzucamy go do rondla razem z twardą częścią strąka.
  3. Stawiamy na średnim ogniu, przykrywamy i zagotowujemy często mieszając.
  4. Zmniejszamy ogień, pokrywkę częściowo uchylamy i gotujemy 10–15 minut co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka.

Ryż na słodko gotowy.

Smacznego!

Dodaj komentarz