Ten prosty przepis (po moich minimalnych zmianach) na dietetyczne, pieczone krążki cebulowe w cieście pochodzi ze świetnej książki kucharskiej „Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów” Leanne Campbell. Potwierdzam, przekąska faktycznie jest mistrzowska – przepyszna, aromatyczna i chrupiąca! Wciąż jestem pod wrażeniem, że coś tak prostego może być aż tak dobre i to bez smażenia w głębokim oleju… i w ogóle bez dodatku tłuszczu.
Dodatkowo to wegańska wersja krążków, czyli bez mleka krowiego i bez jajek, a więc idealna również dla osób uczulonych na te składniki, a nie tylko dla wegan terrorystów. 😉
Takie pieczone fit krążki cebulowe możemy robić o różnych smakach, wystarczy dodać do panierki 1–2 łyżeczki dowolnych przypraw, np. zioła prowansalskie, curry czy paprykę wędzoną.
Pieczone krążki cebulowe w cieście – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 1 duża słodka cebula
- ½ szklanki bułki tartej razowej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy (można ewentualnie zamienić ją na kukurydzianą)
- ½ szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego
Pieczone krążki cebulowe w cieście – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Cebulę kroimy na krążki o grubości ok. 0,8 cm, zostawiamy duże i średnie krążki, a najmniejsze odkładamy do innego dania.
- Bułkę tartą, suszoną cebulę oraz suszony czosnek blendujemy na mąkę.
- Do miski wsypujemy bułkę tartą z cebulą oraz czosnkiem, dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i mieszamy.
- Do drugiej miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy, a do trzeciej wlewamy mleko.
- Każdy krążek cebuli zanurzamy najpierw w mleku, dokładnie obtaczamy w mące z ciecierzycy, następnie znowu zanurzamy w mleku i obtaczamy w mieszance z bułką tartą.
- Krążki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 minut, aż będą chrupiące i rumiane.
Fit krążki cebulowe gotowe, podajemy od razu.
Bon appétit !