Pęczak z warzywami i fasolą - fit przepis

Pęczak z warzywami i fasolą – fit przepis

Pęczak z warzywami i fasolą lub innymi strączkami to jeden z moich ulubionych obiadów. Przepis można śmiało modyfikować wymieniając również warzywa i przyprawy. Oprócz tego, że danie jest pyszne, pożywne i zdrowe, może być też bardzo tanie.

Pęczak z warzywami i fasolą – SKŁADNIKI

2 porcje

  • ½ kubka (130 g) pęczaku (kaszy jęczmiennej)
  • ½ cebuli czerwonej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cukinia (230 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ok. 150 g passaty / przecieru pomidorowego
  • 10–15 czarnych oliwek (niekoniecznie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • sól, pieprz, chili
  • ½ słoika (120 g) strączków: fasoli czarnej / czerwonej / białej, ciecierzycy, soczewicy zielonej / brązowej / czarnej…

Strączki mogą być również z puszki lub ugotowane w domu. Strączki z zalewy należy opłukać na sitku pod kranem i zostawić do odcieknięcia. Żółtej i czerwonej soczewicy w tym przepisie nie polecam, ponieważ rozpadną się w potrawie.

W daniu sprawdzi się też tofu pokrojone w kostkę i podsmażone (uprażone) na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.

Pęczak z warzywami i fasolą – WYKONANIE

  1. Opłukany pęczak wrzucamy do garnka, wlewamy 1,5 kubka zimnej wody, lekko solimy, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie na małym ogniu, częściowo pod przykryciem, gotujemy do miękkości 20–25 minut. Odcedzamy.
  2. Głęboką patelnię lub szeroki rondel stawiamy na średnim ogniu i wlewamy kilka łyżek wody. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki i cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki. Dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek, kurkumę oraz kumin i smażymy do miękkości warzyw. Co jakiś czas dolewamy nieco wody.
  3. Dodajemy passatę, pokrojone oliwki i pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Pęczak z warzywami i fasolą – fit przepis

Dodaj komentarz