Pęczak z warzywami i fasolą lub innymi strączkami to jeden z moich ulubionych obiadów. Przepis można śmiało modyfikować wymieniając również warzywa i przyprawy. Oprócz tego, że danie jest pyszne, pożywne i zdrowe, może być też bardzo tanie.
Pęczak z warzywami i fasolą – SKŁADNIKI
2 porcje
- ½ kubka (130 g) pęczaku (kaszy jęczmiennej)
- ½ cebuli czerwonej
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cukinia (230 g)
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ok. 150 g passaty / przecieru pomidorowego
- 10–15 czarnych oliwek (niekoniecznie)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- sól, pieprz, chili
- ½ słoika (120 g) strączków: fasoli czarnej / czerwonej / białej, ciecierzycy, soczewicy zielonej / brązowej / czarnej…
Strączki mogą być również z puszki lub ugotowane w domu. Strączki z zalewy należy opłukać na sitku pod kranem i zostawić do odcieknięcia. Żółtej i czerwonej soczewicy w tym przepisie nie polecam, ponieważ rozpadną się w potrawie.
W daniu sprawdzi się też tofu pokrojone w kostkę i podsmażone (uprażone) na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Pęczak z warzywami i fasolą – WYKONANIE
- Opłukany pęczak wrzucamy do garnka, wlewamy 1,5 kubka zimnej wody, lekko solimy, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie na małym ogniu, częściowo pod przykryciem, gotujemy do miękkości 20–25 minut. Odcedzamy.
- Głęboką patelnię lub szeroki rondel stawiamy na średnim ogniu i wlewamy kilka łyżek wody. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki i cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki. Dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek, kurkumę oraz kumin i smażymy do miękkości warzyw. Co jakiś czas dolewamy nieco wody.
- Dodajemy passatę, pokrojone oliwki i pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Smacznego !
Boska z zielonym groszkiem !