Dietetyczna i zdrowa lemoniada arbuzowa słodzona głównie tymże owocem z dodatkiem małej ilości słodzika, z którego można nawet zrezygnować. Gasi pragnienie, orzeźwia i jest przy okazji pysznym, naturalnym napojem izotonicznym. Bardzo prosty przepis. Lemoniada najlepiej smakuje bardzo dobrze schłodzona. Można przechowywać ją w lodówce przez co najmniej 24 godziny.
Domowa lemoniada arbuzowa – SKŁADNIKI
5–6 porcji
- ok. 500 g miąższu arbuza
- sok z 1 dużej cytryny lub limonki
- 10 listków mięty
- 0–2 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
- 0,6–1 litr wody
Domowa lemoniada arbuzowa – WYKONANIE
- Miąższ arbuza (może zawierać część pestek) oraz pozostałe składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy.
- Napój wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
Smacznego !