Orzeźwiający deser o konsystencji musu, idealny na coraz cieplejsze dni. Słodzony tylko smażonym ananasem – dzięki obróbce termicznej owoc robi się dużo słodszy od surowego. Deser jest pyszny i bardzo dietetyczny – bez cukru i tłuszczu.
Fit deser z ananasem – SKŁADNIKI
ok. 2 porcje
- 200 g usmażonego bez tłuszczu ananasa (instrukcja niżej)
- 1 opakowanie (ok. 300 g) tofu jedwabistego (silken tofu, najbardziej miękkiego), to nie jest „zwykłe” tofu
- 1–2 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru (niekoniecznie) – ja nie dodaję, ale jeśli ktoś musi, to śmiało
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego / trochę nerkowców (niekoniecznie) – dla dodatkowego zagęszczenia, nie dodaję
Fit deser z ananasem – WYKONANIE
- Tofu kroimy w ok. 1,5-centymetrową kostkę, rozkładamy na talerzu i odstawiamy do lodówki na kilka godzin – w tym czasie wypłynie z niego trochę wody, którą najlepiej co jakiś czas odlewać. Im więcej płynu pozbędziemy się z tofu, tym deser będzie bardziej gęsty i smaczniejszy. Z jednej kostki tofu może wypłynąć nawet ok. 50 g płynu, zostanie z niego wtedy w sumie ok. 250 g masy.
- Świeżego ananasa kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm i smażymy z obu stron na patelni z nieprzywierającą powłoką – bez tłuszczu, na małym ogniu, tak jak w przepisie na smażonego ananasa w sosie chili. Owoce całkowicie studzimy i odważamy 200 g.
- Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, mus przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę do stężenia.
Smacznego !
Nie wpadłabym sama na to, aby połączyć ananasa z tofu ale wydaje się to być pyszne i zdrowe. Tofu zazwyczaj dodawałam tylko do sałatek 😀
Zwykłe tofu da radę?
Niestety nie, koniecznie musi być silken tofu, ono ma totalnie inną konsystencję.