Gryka trafiła do Polski w średniowieczu z Azji Środkowej i szybko stała się ważnym elementem diety, zwłaszcza na wschodzie kraju. Z czasem zaczęto z niej wyrabiać m.in. kaszę, płatki i mąkę. Jest bogata w białko, węglowodany złożone, błonnik, a także składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Jednym z najsmaczniejszych pomysłów na ten fit składnik jest łatwe, wegańskie gryczotto, czyli aromatyczna kasza gryczana z pieczarkami, warzywami i koperkiem.
Kasza gryczana z pieczarkami – SKŁADNIKI
4 porcje
- 150 g suchej kaszy gryczanej niepalonej lub palonej
- 400 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 1 duża marchewka (200 g)
- 1 mała cukinia (250 g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 150 g passaty / przecieru pomidorowego
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- kilka łyżek posiekanego szczypioru
- kilka łyżek posiekanego koperku
- sól, pieprz
Do wody, w której będzie gotowała się kasza, można wrzucić jeszcze listek laurowy.
Gryczotto świetnie smakuje podane z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi.
Kasza gryczana z warzywami – WYKONANIE
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody i wrzucamy: pieczarki i cebulę pokrojone w kostkę oraz marchewkę i cukinię pokrojone w ćwierćplasterki. Dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek, sos sojowy, kolendrę oraz pieprz i smażymy do miękkości.
- Na patelnię wlewamy passatę, dodajemy płatki drożdżowe, szczypior, koperek oraz sól i gotujemy kilka minut.
- Wrzucamy odcedzoną, ciepłą kaszę gryczaną i smażymy jeszcze ze 3 minuty.
Smacznego !