Fit placki bananowe, pancakes bez jajek, bez mleka

Fit placki bananowe, pancakes bez jajek, bez mleka

Jeden z moich ulubionych przepisów na pyszne i zdrowe wykorzystanie zalegających w kuchni zbyt dojrzałych bananów. Nawet tylko 4-składnikowe, bardzo proste i szybkie wegańskie placki bananowe – bez jajek i bez mleka krowiego. Mogą być mocno cynamonowe lub np. jagodowe. Polecam urozmaicać przepis zgodnie z wszelkimi zachciankami.

Grubość placków zależy od ilości dodanego mleka, ale grube pancakes wcale nie są smaczniejsze, a do tego dłużej się pieką.

Najbardziej smakują mi polane rozmrożonymi owocami jagodowymi, które topiąc się puszczają fajny soczek.

Wegańskie fit placki bananowe – SKŁADNIKI

ok. 12 pancakes

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
  • 150 g zblendowanych na puree dojrzałych bananów
  • ok. 200 g mleka (napoju) owsianego, sojowego lub innego roślinnego – ilość wg uznania
  • ½ łyżeczki sody
  • 0–3 łyżki ksylitolu, erytrolu (0 kcal) lub cukru
  • 1 łyżeczka – 1 łyżka cynamonu (niekoniecznie)

Do ciasta można też dodać ok. 5 łyżek jagód świeżych lub zamrożonych.

Wegańskie fit placki bananowe – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  2. Dodajemy mus bananowy oraz mleko i łączymy dokładnie, najlepiej za pomocą miksera.
  3. Wielbiciele jagód wrzucają teraz owoce i mieszają ciasto łyżką.
  4. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i na małym ogniu smażymy bez tłuszczu z obu stron. Placki należy przewracać dopiero, kiedy brzegi staną się lekko brązowe.

Bon appétit !

17 myśli na temat “Fit placki bananowe, pancakes bez jajek, bez mleka

  1. Można zamiast mąki użyć płatków owsianych i zmiksować z całością? I czy wyjdzie tyle samo naleśników jak na zdjęciu? Czekam na odpowiedź 🙂

    1. Nie robiłam tych placków z płatkami owsianymi, więc nie wiem, czy wypalą, ale możesz spróbować. Pewnie będą mniej puszyste. Z tej porcji ciasta mi wychodzi kilkanaście sztuk, do zdjęcia pozowały tylko niektóre. 😉

      1. policzyłam 🙂
        całość ma 1105 kcal, wyszło mi około 13 placuszków – czyli jeden ma 85 kcal.
        Śniadanko z 4-5 placków to 340-425 kcal.
        Dziękuje za przepis 🙂

  2. Przepis jest świetny, prosty i smaczny a jego atutem jest to, że można dodać innych np. suszonych owoców i zawsze smakują wyśmienicie .

  3. Nina czy możesz napisać jakiej dokładnie używasz patelnii by móc robić tego typu rzeczy bez tluszczu? Jeszcze nie trafiłam na dobrą patelnię

    1. Swoje dwie patelnie (średnią i małą) kupiłam w TK Maxx, ale dość dawno temu, one tylko od czasu do czasu pojawiają się w tym sklepie. To włoskie patelnie Roch Guss, są rewelacyjne, nic do nich nie przywiera i są bardzo trwałe.

    2. Ja robiłam je na różnych kuchenkach i patelniach i wychodzą zawsze, ale kluczem jest nagrzanie patelni i smażenie na niskiej mocy palnika.

  4. Dziekuje za przepis, placki bardzo smaczne!
    Mam tylko pytanie, jaka konsystencje powinny miec w srodku , po upieczeniu? Czasami sa jak chleb a czasami dalej mokre. Nie wiem dlaczego wychodza czasami takie mokre. Przdluzam czas gotowania ale i tak to sie nie zmienia, tylko placki robia sie twarde..
    p.s.
    Chcialam tylko dodac ze gestosc ciasta nie miala wplywu na to.

    Dziekuje z gory,
    Ewa D

    1. Trudno stwierdzić, co jest przyczyną. Może za słabo rozgrzana patelnia? Mnie też czasem te placki wychodzą trochę mokre w środku, ale mi to akurat nie przeszkadza.:-)

  5. Przepyszne, ja zmodyfikowałam.
    Mąka pełnoziarnista 140g
    Owsiana 50 g
    Siemię lniane zmielone 10 g
    Smażyłam na oleju kokosowym nierafinowanym.

    1. Ja nie mam problemu z przerzucaniem. Może Twoja patelnia nie jest nieprzywierająca albo przerzucasz za szybko, zanim placki dobrze usmażą się z jednej strony? Na odpowiedniej patelni te placki bardzo łatwo się smaży.

Dodaj komentarz