Jeden z moich ulubionych przepisów na pyszne i zdrowe wykorzystanie zalegających w kuchni zbyt dojrzałych bananów. Nawet tylko 4-składnikowe, bardzo proste i szybkie wegańskie placki bananowe – bez jajek i bez mleka krowiego. Mogą być mocno cynamonowe lub np. jagodowe. Polecam urozmaicać przepis zgodnie z wszelkimi zachciankami.
Grubość placków zależy od ilości dodanego mleka, ale grube pancakes wcale nie są smaczniejsze, a do tego dłużej się pieką.
Najbardziej smakują mi polane rozmrożonymi owocami jagodowymi, które topiąc się puszczają fajny soczek.
Wegańskie fit placki bananowe – SKŁADNIKI
ok. 12 pancakes
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- 150 g zblendowanych na puree dojrzałych bananów
- ok. 200 g mleka (napoju) owsianego, sojowego lub innego roślinnego – ilość wg uznania
- ½ łyżeczki sody
- 0–3 łyżki ksylitolu, erytrolu (0 kcal) lub cukru
- 1 łyżeczka – 1 łyżka cynamonu (niekoniecznie)
Do ciasta można też dodać ok. 5 łyżek jagód świeżych lub zamrożonych.
Wegańskie fit placki bananowe – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- Dodajemy mus bananowy oraz mleko i łączymy dokładnie, najlepiej za pomocą miksera.
- Wielbiciele jagód wrzucają teraz owoce i mieszają ciasto łyżką.
- Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i na małym ogniu smażymy bez tłuszczu z obu stron. Placki należy przewracać dopiero, kiedy brzegi staną się lekko brązowe.
Bon appétit !
Można zamiast mąki użyć płatków owsianych i zmiksować z całością? I czy wyjdzie tyle samo naleśników jak na zdjęciu? Czekam na odpowiedź 🙂
Nie robiłam tych placków z płatkami owsianymi, więc nie wiem, czy wypalą, ale możesz spróbować. Pewnie będą mniej puszyste. Z tej porcji ciasta mi wychodzi kilkanaście sztuk, do zdjęcia pozowały tylko niektóre. 😉
Wow, nie spodziewałam się, że tak szybko odpisze mi pani 🙂 Jestem mile zaskoczona! Na pewno skorzystam 🙂
Czy wie Pani może ile jest kalorii w tym śniadaniu? 🙂
Nie obliczałam kaloryczności tych placków, najlepiej sprawdzić to na stronie Cronometer: https://cronometer.com/ .
policzyłam 🙂
całość ma 1105 kcal, wyszło mi około 13 placuszków – czyli jeden ma 85 kcal.
Śniadanko z 4-5 placków to 340-425 kcal.
Dziękuje za przepis 🙂
Przepis jest świetny, prosty i smaczny a jego atutem jest to, że można dodać innych np. suszonych owoców i zawsze smakują wyśmienicie .
Nina czy możesz napisać jakiej dokładnie używasz patelnii by móc robić tego typu rzeczy bez tluszczu? Jeszcze nie trafiłam na dobrą patelnię
Swoje dwie patelnie (średnią i małą) kupiłam w TK Maxx, ale dość dawno temu, one tylko od czasu do czasu pojawiają się w tym sklepie. To włoskie patelnie Roch Guss, są rewelacyjne, nic do nich nie przywiera i są bardzo trwałe.
Ja robiłam je na różnych kuchenkach i patelniach i wychodzą zawsze, ale kluczem jest nagrzanie patelni i smażenie na niskiej mocy palnika.
Dziekuje za przepis, placki bardzo smaczne!
Mam tylko pytanie, jaka konsystencje powinny miec w srodku , po upieczeniu? Czasami sa jak chleb a czasami dalej mokre. Nie wiem dlaczego wychodza czasami takie mokre. Przdluzam czas gotowania ale i tak to sie nie zmienia, tylko placki robia sie twarde..
p.s.
Chcialam tylko dodac ze gestosc ciasta nie miala wplywu na to.
Dziekuje z gory,
Ewa D
Trudno stwierdzić, co jest przyczyną. Może za słabo rozgrzana patelnia? Mnie też czasem te placki wychodzą trochę mokre w środku, ale mi to akurat nie przeszkadza.:-)
Przepyszne, ja zmodyfikowałam.
Mąka pełnoziarnista 140g
Owsiana 50 g
Siemię lniane zmielone 10 g
Smażyłam na oleju kokosowym nierafinowanym.
Niezbyt dobry to przepis, ciężko się przerzuca te placuszki 🙁
Ja nie mam problemu z przerzucaniem. Może Twoja patelnia nie jest nieprzywierająca albo przerzucasz za szybko, zanim placki dobrze usmażą się z jednej strony? Na odpowiedniej patelni te placki bardzo łatwo się smaży.
Czy można te placki upiec wieczorem a rano podgrzać na patelni?
Można, ale wtedy będą mniej smaczne.