Od kiedy kilka lat temu przeszłam na pełnowartościowy niskotłuszczowy weganizm obchodzę tylko chude czwartki – bez wyjątków. Dzięki temu mogę zjeść ciastko i mieć ciastko, czyli mogę jeść zdrowe wegańskie oponki nawet codziennie i jednocześnie nie mieć oponki w pasie. Kiedyś przez wiele lat czułam się jak pączek, ale po zmianie diety na roślinną zaczęłam w końcu przypominać szczypiorek.
Pieczone fit donuty bez drożdży smakują raczej jak muffiny, a nie typowe pączki czy amerykańskie doughnuts (pączki z dziurką). W moim ujęciu „donut” odnosi się tylko do wizualnego wrażenia, a nie do samego smaku. Prawda jest taka, że drożdżowe pączki z piekarnika smakują jak zwykłe bułki, dlatego najlepiej po prostu upiec słodkie muffiny w kształcie donutów.
Fit donuty czekoladowe z kakao – SKŁADNIKI
ok. 10 „pączków”
- 200 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao lub karobu
- 100 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- ¾–1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 150 g dojrzałego banana
- 100 g soku z pomarańczy
- 120 g mleka (napoju) owsianego lub ryżowego
NA WIERZCH
- ksylitol puder, czyli zblendowany ksylitol
Fit donuty czekoladowe z kakao – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce mieszamy suche składniki.
- Banana blendujemy z sokiem na gładki mus i razem z mlekiem łączymy dokładnie z resztą składników.
- Masę przekładamy do silikonowych foremek do donutów i pieczemy przez ok. 15 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.
Donuty wyjmujemy z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu.
OBTACZANIE: do małej miski wsypujemy ksylitol puder i obtaczamy w nim (dociskając) babeczki. Ksylitol najlepiej zblendować tuż przed użyciem, żeby nie zdążył się zbrylić.
Smacznego!
Czy wyjdzie z mąki orkiszowej razowej? Z ciekawości zapytam dlaczego zawsze używasz pszenicy, a nie orkiszu? Jakby nie było gluten z pszenicy jest gorszy niż inne pełnoziarniste mąki. Gdzie kupujesz pszenną? Z Eko sklepów?
Orkisz to też pszenica, tylko że stara odmiana. 🙂 W każdym moim przepisie na blogu zamiast zwykłej pszenicy można użyć razowej mąki orkiszowej. A razową mąkę pszenną (orkisz czasem też) kupuję w zwykłych sklepach – Lidlu, Biedronce, Kauflandzie… W niektórych popularnych sklepach można dostać nawet mąki ekologiczne.
Ile kcal znajduj się całości przepisu?
Nie obliczałam kaloryczności tych donutów, polecam wrzucić przepis w Cronometer – https://cronometer.com/
Duży plus za dodatek cynamonu, który pomaga uregulować poziom glukozy we krwi po zjedzeniu słodkości 🙂
Na szczęście ksylitol ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków glukozy we krwi. 🙂
A czy mąka żytnia się nada? I w ogóle czy mąka żytnia nadaje się do wypieków? Jestem chłopakiem, proszę nie oceniać!
Ale to bardzo dobre pytanie! 🙂 Tylko niestety nie znam na nie odpowiedzi, bo w ogóle nie używam mąki żytniej. Mnie się ona kojarzy głównie z chlebem. Nie wiem, czy nadaje się do słodkich wypieków… Może ktoś z Czytelników podpowie?
Nadaje się. Mam przepis na proste i szybkie muffinki z mąki żytniej z malinami. Są bardzo dobre!