Prosty przepis na puszyste, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z orzechami włoskimi i pomarańczami. Podwójnie imbirowe: z suszonym i kandyzowanym imbirem. Pyszne, wegańskie, dietetyczne i zdrowe: bez jajek, bez mleka, bez miksera…, może być bez cukru, pełnoziarniste.
Ciasta dyniowe i marchewkowe (zwłaszcza pełnoziarniste) mają to do siebie, że niestety czasem wychodzi z nich częściowy zakalec, a jeśli ktoś dołoży wszelkich starań, to nawet całkowity… Żeby tego uniknąć trzeba stosować się do pewnej prostej rady: masa na wegańskie ciasto dyniowe musi być przed upieczeniem bardzo, bardzo (ale to bardzo) gęsta. Płynu należy wlać tylko tyle, żeby składniki udało się (z trudem) wymieszać. Innym sposobem jest podobno odciśnięcie startych warzyw z części soku, ale ja akurat nie lubię tego robić, dlatego nie mogę potwierdzić, że to działa.
Na zdjęciu widać, jak powinno wyglądać prawidłowo wyrośnięte ciasto. Jeśli jednak Wasz dyniowiec okaże się zakalcem, nie przejmujcie się tym, bo na szczęście i tak będzie pyszny!
Fit ciasto dyniowe wegańskie – SKŁADNIKI
ok. 8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, może być orkiszowa razowa, typ 1850
- 180 g dyni piżmowej startej na tarce o małych oczkach
- 110 g ksylitolu lub ew. cukru
- 40 g imbiru kandyzowanego *
- 40 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
- 130–140 g soku wyciśniętego z pomarańczy
* imbir kandyzowany można zamienić na 20 g imbiru świeżego (startego lub bardzo drobno posiekanego) + 20 g ksylitolu.
Fit ciasto dyniowe wegańskie – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy mąkę, ksylitol, imbir w proszku, proszek do pieczenia i sodę.
- Orzechy baaardzo drobno siekamy albo blendujemy, ale jeszcze nie na mąkę. Wrzucamy do miski.
- Wlewamy 130 g soku pomarańczowego, dodajemy dynię i mieszamy. Wsypujemy drobno pokrojony imbir kandyzowany. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy 5 lub 10 g soku. Uwaga: ciasto musi być baaardzo gęste, inaczej wyjdzie zakalec.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut.
Smacznego !
Ostatnio wykonuje ciasta typu takie z Pani strony:) co zrobić żeby smak sody i proszku do pieczenia nie był tak wyczuwalny?? Tak samo z mąką pełnoziarnista.. może jakaś inna mąką jest mniej wyczuwalna oprócz oczywiście zwykłej pszennej??
Ja w ogóle nie czuję w ciastach sody ani proszku do pieczenia, dlatego nie umiem doradzić w tej kwestii. A co do mąki pszennej pełnoziarnistej, to ja akurat ją lubię. Ciasta na niej najlepiej wyrastają. Z innych mąk pełnoziarnistych mniej wyrazista jest chyba owsiana, ale to już kwestia gustu.
Czy można w ogóle nie dodawać imbiru kandyzowanego (bardzo nie lubię ) albo zastąpić go np. Suszoną żurawiną?
Tak, imbir można i pominąć, i zastąpić.