Bajecznie kolorowy, wegański i bardzo łatwy chłodnik z ogórków podany z mrożoną granitą buraczano-jogurtową według przepisu Rachel Khoo. Jest niesamowicie orzeźwiający, lekki i dietetyczny, dlatego polecam go na najbardziej bezlitosne upały, których w niedalekiej przyszłości będzie niestety coraz więcej. Jeśli użyjemy kupnych, już ugotowanych buraków, obejdzie się bez gotowania, ale to wersja mniej ekologiczna…
Chłodnik z ogórków i buraka – SKŁADNIKI
2 porcje
- 2 ogórki szklarniowe (ok. 700 g)
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 ugotowany burak (ok. 150 g) + kawałek buraka pokrojony w cienkie słupki (do dekoracji)
- 200 g jogurtu sojowego naturalnego
- 2 łyżki octu ryżowego lub ewentualnie soku z cytryny
- sól, pieprz biały lub czarny
Chłodnik z ogórków i buraka – WYKONANIE
- Granita buraczana. W kielichu blendera umieszczamy: buraka, jogurt, 1 łyżkę octu, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smoothie wlewamy do płaskiego naczynia z pokrywką i wstawiamy do zamrażarki na ok. 3 godziny. Co pół godziny pudełko należy wyjąć i przemieszać krem widelcem – w ten sposób powstaną grudki charakterystyczne dla granity. Lody buraczane nie mogą zamrozić się na kamień, granita powinna mieć konsystencję (sypką), którą można przemieszać widelcem.
- Część zielona: ogórki ze skórką, koperek, płatki drożdżowe, 1 łyżkę octu, sól i pieprz blendujemy. Wstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia.
Do miski wlewamy część ogórkową, na środek nakładamy granitę buraczaną, wierzch dekorujemy słupkami buraka i gałązką koperku lub listkiem mięty i podajemy!
Rada: jeśli granita zmrozi się za bardzo, wystarczy wstawić ją na jakiś czas do lodówki.
Smacznego !