Pyszne ciastka z mielonym suchym makiem i powidłami śliwkowymi lub dowolną marmoladą czy dżemem – można dodać co kto lubi. Z daktylami zamiast cukru. Jak zwykle bardzo łatwe i zdrowe, a w dodatku całkiem świąteczne. Bardzo dobrze się je przechowuje.
Ciasteczka będą bezglutenowe, jeśli użyjemy płatków owsianych bezglutenowych.
Wegańskie ciastka z makiem i powidłami – SKŁADNIKI
ok. 12 ciasteczek
- 150 g płatków owsianych górskich zblendowanych na mąkę
- 50 g suchego maku zblendowanego / zmielonego
- ⅓ łyżeczki sody
- 140 g suszonych, mięsistych daktyli bez pestek
- 100 g soku z jabłek lub soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
Na wierzch
- powidła śliwkowe / węgierkowe
- 1 łyżeczka cukru brązowego (niekoniecznie)
Wegańskie ciastka z makiem i powidłami – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy mąkę, mak i sodę.
- Daktyle blendujemy z sokiem na mus.
- Mus przekładamy do miski i mieszamy najpierw łyżką, a następnie masę krótko wyrabiamy ręcznie, tylko do połączenia składników.
- Odrywamy kawałki ciasta, zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Kciukiem albo np. grubym trzonkiem noża robimy w ciastkach dołki, które wypełniamy powidłami. Całość posypujemy małą ilością cukru.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.
Ciasteczka studzimy na kratce.
Smacznego !
Bardzo smaczne wyszły i słodkie mimo że nie posypałam cukrem i powidła śliwkowe też mam bez cukru. Warto zrobić podwójną porcję bo z ilości w przepisie wychodzi ok 10 ciastek.