Tradycyjny – jeśli w ogóle można tak nazwać wersję wegańską – lekki chłodnik litewski na botwince i roślinnym jogurcie bez laktozy. Co prawda również bez jajka, ale za to z tofu o smaku jajka (usmażonym bez tłuszczu). Przepis szybki, prosty i dietetyczny, idealny na upalne dni.
Wegański chłodnik litewski fit – SKŁADNIKI
4–5 porcji
- 1 pęczek botwiny (4 większe buraczki z liśćmi)
- 1 litr bulionu warzywnego (klasycznego / z resztek – eko) lub wody
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml jogurtu sojowego naturalnego (np. z Kauflandu)
- 2 średnie ogórki gruntowe
- ½ pęczka rzodkiewek
- 4–5 łyżek soku z cytryny lub octu balsamicznego
- garść posiekanego szczypioru
- garść posiekanego koperku
- sól, pieprz
Wegański chłodnik litewski fit – WYKONANIE
- Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, łodyżki w słupki, a liście w paski. Do garnka wlewamy bulion lub wodę, dodajemy zmiażdżony czosnek, buraki oraz łodyżki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Następnie wrzucamy liście, lekko solimy i gotujemy jeszcze przez 5–10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Do zupy dodajemy jogurt, drobno pokrojone ogórki ze skórką, drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz szczypior i koperek. Doprawiamy octem balsamicznym lub sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Schładzamy.
- Chłodnik podajemy z tofu „jajecznym”.
Dietetyczne tofu „jajeczne”
- 1 kostka tofu naturalnego
- czarna sól, czyli kala namak (dla jajecznego aromatu)
- pieprz
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wrzucamy tofu pokrojone w kostkę, solimy, pieprzymy i na małym ogniu smażymy kostki z każdej strony.
Smacznego!
Tofu jajeczne brzmi intrygująco 😀
Polecam spróbować! 🙂
Z jajami czy bez chłodniczek palce lizać (pamiętaj o umyciu rąk przed lizaniem).
Chłodnik przepyszny z jajecznym tofu mega 😉 polecam skorzystać z przepisu 🙂