Szybki przepis na popularne, słodko-kwaśne danie kuchni tajskiej w wersji wegańskiej i najzdrowszej – pad thai bez jajka, z tofu zamiast krewetek, a na dodatek smażone – jak zawsze na WegePedii – bez grama oleju.
Dietetyczne pad thai z tofu – SKŁADNIKI
2 porcje
- 200 g suchego szerokiego makaronu ryżowego, najlepiej pełnoziarnistego – cienki makaron też będzie OK
- 200–250 g tofu naturalnego lub marynowanego – u mnie czosnkowe
- 1 cebula czerwona
- 2 małe marchewki
- 1 papryka czerwona, pomarańczowa lub żółta
- 1–2 ząbki czosnku
- ½–1 czerwona chili
- garść kiełków fasoli mung świeżych lub z puszki
- ok. 2 cebule dymki (zielone części) lub szczypior
- niesolone orzeszki ziemne – do posypania
- liście kolendry lub pietruszki
SOS
- co najmniej 3 łyżki sosu sojowego, najlepiej o obniżonej zawartości soli
- co najmniej 3 łyżki syropu klonowego, syropu daktylowego (najzdrowiej) lub cukru kokosowego albo zwykłego
- co najmniej 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wegańskiego „sosu rybnego” (niekoniecznie)
W oryginalnym, tajskim przepisie jednym ze składników sosu jest pasta z tamaryndowca, ale ja najczęściej jej nie dodaję, bo nie mam. Jeśli ją kupicie lub zrobicie, to zamiast soku z cytryny dodajcie ze 3 łyżki tej pasty.
Dietetyczne pad thai z tofu – WYKONANIE
- Tofu kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką na małym ogniu, aż skórka się przyrumieni. Przekładamy do miski i odstawiamy.
- Makaron ryżowy gotujemy w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone w słupki marchewki i paprykę, zmiażdżony czosnek oraz posiekane chili. Smażymy na średnim ogniu, aż warzywa nieco zmiękną, co jakiś czas dolewamy nieco wody.
- Kiedy płyn z patelni odparuje, wlewamy składniki sosu i mieszamy dokładnie.
- Dodajemy porozdzielany makaron (chwilę wcześniej odcedzony), tofu oraz kiełki fasoli. Mieszając smażymy ze 2 minuty.
- Na koniec wrzucamy skośnie pokrojone dymki lub szczypior.
Pad thai podajemy obficie posypane posiekanymi orzeszkami i kolendrą oraz udekorowane cząstkami cytryny lub limonki.
Smacznego!
Wygląda ciekawie pod kątem składu 🙂 Będę musiała spróbować.
Moj pierwszy przepis z WegePedia. Bardzo smaczny! Całość przygotowałem na chińskim woku, na tarasie. Następnym razem dodam trochę więcej sosu sojowego. Dziękuję!
Pytanie pomocnicze – gdzie zazwyczaj kupujesz pełnoziarnisty makaron ryżowy?
Ostatnio rzadko kupuję makaron ryżowy, ale kiedyś w wersji pełnoziarnistej upolowałam go w Piotrze i Pawle, parę razy kupiłam też na Allegro przy okazji składania większego zamówienia. Teraz niestety nie mogę polecić nic konkretnego.