Pad thai z tofu i warzywami, fit, wegańskie

Pad thai z tofu i warzywami, fit, wegańskie

Szybki przepis na popularne, słodko-kwaśne danie kuchni tajskiej w wersji wegańskiej i najzdrowszej – pad thai bez jajka, z tofu zamiast krewetek, a na dodatek smażone – jak zawsze na WegePedii – bez grama oleju.

Dietetyczne pad thai z tofu – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 200 g suchego szerokiego makaronu ryżowego, najlepiej pełnoziarnistego – cienki makaron też będzie OK
  • 200–250 g tofu naturalnego lub marynowanego – u mnie czosnkowe
  • 1 cebula czerwona
  • 2 małe marchewki
  • 1 papryka czerwona, pomarańczowa lub żółta
  • 1–2 ząbki czosnku
  • ½–1 czerwona chili
  • garść kiełków fasoli mung świeżych lub z puszki
  • ok. 2 cebule dymki (zielone części) lub szczypior
  • niesolone orzeszki ziemne – do posypania
  • liście kolendry lub pietruszki

SOS

  • co najmniej 3 łyżki sosu sojowego, najlepiej o obniżonej zawartości soli
  • co najmniej 3 łyżki syropu klonowego, syropu daktylowego (najzdrowiej) lub cukru kokosowego albo zwykłego
  • co najmniej 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wegańskiego „sosu rybnego” (niekoniecznie)

W oryginalnym, tajskim przepisie jednym ze składników sosu jest pasta z tamaryndowca, ale ja najczęściej jej nie dodaję, bo nie mam. Jeśli ją kupicie lub zrobicie, to zamiast soku z cytryny dodajcie ze 3 łyżki tej pasty.

Dietetyczne pad thai z tofu – WYKONANIE

  1. Tofu kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką na małym ogniu, aż skórka się przyrumieni. Przekładamy do miski i odstawiamy.
  2. Makaron ryżowy gotujemy w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone w słupki marchewki i paprykę, zmiażdżony czosnek oraz posiekane chili. Smażymy na średnim ogniu, aż warzywa nieco zmiękną, co jakiś czas dolewamy nieco wody.
  4. Kiedy płyn z patelni odparuje, wlewamy składniki sosu i mieszamy dokładnie.
  5. Dodajemy porozdzielany makaron (chwilę wcześniej odcedzony), tofu oraz kiełki fasoli. Mieszając smażymy ze 2 minuty.
  6. Na koniec wrzucamy skośnie pokrojone dymki lub szczypior.

Pad thai podajemy obficie posypane posiekanymi orzeszkami i kolendrą oraz udekorowane cząstkami cytryny lub limonki.

Smacznego!

4 myśli na temat “Pad thai z tofu i warzywami, fit, wegańskie

  1. Moj pierwszy przepis z WegePedia. Bardzo smaczny! Całość przygotowałem na chińskim woku, na tarasie. Następnym razem dodam trochę więcej sosu sojowego. Dziękuję!

    1. Ostatnio rzadko kupuję makaron ryżowy, ale kiedyś w wersji pełnoziarnistej upolowałam go w Piotrze i Pawle, parę razy kupiłam też na Allegro przy okazji składania większego zamówienia. Teraz niestety nie mogę polecić nic konkretnego.

Dodaj komentarz