Po błyskawicznym przepisie na sos pomidorowy ze świeżych pomidorów przyszła kolej na równie pyszny i prawie tak samo szybki sos pomidorowy z passaty, suszonych pomidorów i daktyli.
W zimnym półroczu bardzo trudno upolować dojrzałe i pyszne świeże pomidory. Wtedy z pomocą przychodzi passata, która z takich właśnie warzyw jest zrobiona.
Sos jest bardzo lekkostrawny i dietetyczny (idealny dla osób odchudzających się), ponieważ wyeliminowałam z przepisu oliwę i inne zbędne tłuszcze – przypominam, że 1 łyżka oleju to aż 100–120 kcal! Dzięki suszonym pomidorom i daktylom sos jest gęsty i bardzo bogaty w smaku. Oliwy w ogóle w nim nie brak!
Taki podwójnie pomidorowy sos świetnie pasuje nie tylko do spaghetti i innych razowych makaronów, ale również pizzy, lazanii i innych zapiekanek, dań z ryżem i kaszami, wegańskich gołąbków, klusek czy kanapek. Sprawdzi się też jako domowy ketchup.
Sos pomidorowy z passaty – SKŁADNIKI
- 500 g passaty / przecieru pomidorowego
- 1–2 cebule czerwone
- 1–2 ząbki czosnku
- 4–6 pomidorów suszonych (nie w oleju)
- ok. 4 daktyle – można zamienić na syrop daktylowy, ksylitol, erytrol lub ewentualnie cukier
- 1–2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub oregano, tymianek i bazylia)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- woda lub bulion warzywny – można dodać dla rozcieńczenia, jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty
- pieprz
- sól – można pominąć, jeśli suszone pomidory są bardzo słone
- ½ łyżeczki papryki wędzonej (niekoniecznie)
Sos pomidorowy z passaty – WYKONANIE
- Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Passatę blendujemy z czosnkiem, daktylami oraz pomidorami suszonymi i przekładamy do garnka razem z cebulą.
- Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez kilka minut pod przykryciem.
Smacznego!
Powiem Ci, że takiego przepisu szukałam bo staram się unikać tych przetworzonych z torebki.