Smakowite, proste i całkiem walentynkowe ciasto podwójnie malinowe z migdałami i rumem. Jak zwykle zdrowe i dietetyczne: pełnoziarniste, bez cukru, bez oleju i innego tłuszczu oraz bez mleka krowiego i jajek, czyli wegańskie. Bo przez żołądek do zdrowego serca mężczyzny! Panowie pamiętajcie, że na kobiety też działa ten manewr, a najskuteczniej w walentynki.
Dobra wiadomość dla abstynentów oraz osób uczulonych na orzechy: jeśli alkohol zamienicie na mleko owsiane, a zamiast mąki z migdałów użyjecie mąki pszennej, ciasto też powinno się udać.
Wegańskie fit ciasto z malinami – SKŁADNIKI
- 210 g mąki pszennej razowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 30 g migdałów zmielonych na mąkę
- 120 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g malin świeżych lub rozmrożonych
- ok. 120 g mleka owsianego
- 2 łyżki rumu
Na wierzch
- dowolna ilość malin świeżych lub zamrożonych, ja użyłam ok. 50 sztuk
Wegańskie fit ciasto z malinami – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce łączymy dokładnie suche składniki.
- Maliny blendujemy z mlekiem na gładki płyn i razem z rumem wlewamy do miski. Mieszamy dokładnie, ciasto wyjdzie gęste.
- Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i na wierzchu wciskamy świeże lub zamrożone maliny. Pieczemy przez ok. 40 minut
na wysokości 1/3 od dołu piekarnika, aż wierzch ciasta lekko się przyrumieni.
Bon appétit !
Wygląda bardzo apetycznie
Osobiście uwielbiam maliny i polecam je również pacjentom, ponieważ są bardzo zdrowe!
Po pasztecie z kaszy gryczanej i pieczarek przyszła kolej na ciasto z malinami. Ciacho piekłam dzisiaj rano o 6-tej (niedziela), ale po wspaniałym pasztecie uznałam, że nie mogę czekać i musi być coś słodkiego już od rana. Jest 10.30 a my już po pierwszej porcji do kawy. Zastosowałam wszystkie składniki zgodnie z przepisem. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i smakuje wspaniale. Polecam wszystkim.
PS. Jest zamówienie na kolejną blaszkę. Spróbuję z truskawkami.
Jestem ciekawa czy wyjdzie, bo truskawki są „cięższe”.
Wyszło!
To ja też zrobię, ale jak już będą świeże truskawki.
Czy zamiast cukru można użyć np daktyli?
Myślę, że wtedy może wyjść niestety zakalec… Ale spróbuj, może jednak się uda.
Czy zamiast rumu można aromat rumowy?
Można!
Czy można nie dodawać migdałów?
Można, ale najlepiej zamienić je na mąkę.
Kurczę, właśnie zrobiłam to ciasto – mimo postępowania zgodnie z instrukcją coś musiało pójść mocno nie tak, bo ciasto jest po prostu obrzydliwe z samego wyglądu – poczerniałe i jakieś takie rozlazłe… Pachnie też źle. Co mogło pójść nie tak?
Może po prostu się przypaliło?