Dziecinnie prosty przepis na wegańskie pierogi z pieczarkami w najzdrowszej wersji – z mąki pełnoziarnistej i bez dodatku oleju. Można podać je np. z dietetyczną usmażoną cebulą (przepis na samym dole) lub zaserwować w wigilijnym barszczu czerwonym – żeby uformować uszka wystarczy zlepić ze sobą rogi pierogów. Można zamrażać.
Pełnoziarniste, wegańskie pierogi z pieczarkami – SKŁADNIKI
ok. 40 pierogów
FARSZ
- 1 duża cebula czerwona
- 600 g pieczarek
- sól, sporo pieprzu
CIASTO
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- ok. 180 g wrzątku
- sól
Pełnoziarniste, wegańskie pierogi z pieczarkami – WYKONANIE
FARSZ
- Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy bardzo drobno pokrojone cebulę oraz pieczarki. Smażymy na wodzie, na małym lub średnim ogniu, aż cebula i grzyby zupełnie zmiękną. Pod koniec dodajemy sól oraz pieprz i całkowicie odparowujemy płyn z patelni.
- Farsz studzimy.
CIASTO
- W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, najpierw łyżką, a później ręcznie. Przekładamy ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i dokładnie wyrabiamy.
- Masę przykrywamy miską i zostawiamy na 10 minut.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy i za pomocą szklanki (używam takiej o średnicy 8,5 cm) wycinamy w nim koła.
- Lekko zwilżamy wodą brzegi ciasta, na środek nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy przez 1 minutę od wypłynięcia.
Jak przygotowuję zdrową i dietetyczną smażoną cebulę do pierogów lub uszek?
Zawsze robię to na oko. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewam na średnim ogniu, wlewam ze 2 łyżki wody i wrzucam 1 (lub więcej) pokrojoną czerwoną cebulę. Dodaję 1–2 łyżeczki octu balsamicznego i 1 łyżkę sosu sojowego o obniżonej zawartości soli. Smażę mieszając co jakiś czas, aż cebula będzie miękka. W razie potrzeby dolewam nieco wody.
Bon appétit !
Wychodzą też z jakiejś innej mąki niż pszenna? 🙂
Innej mąki w tym przepisie jeszcze nie testowałam, ale myślę, że raczej nie wyjdą. Chyba trzeba by było opracować nową recepturę.
Jakiego octu balsamicznego używasz? Pytam, bo każdy, który kupowałam zawierał cukier…Poleć proszę jakiś o dobrym składzie, z góry dziękuję.
Mała ilość cukru w takim occie nie zaszkodzi. Wiele octów barwi się karmelem. Ostatnio mój ulubiony to ocet balsamiczny z Modeny, ekologiczny, 250 ml, firmy Alce Nero. Do kupienia w Chacie Polskiej, ale pewna nie jestem. 🙂
Bardzo Ci dziękuję 🙂
Czy ta podsmażona cebula wystarczy żeby pierogi się nie sklejały? Albo może jakieś inne sugestie?
To raczej nie jest wina cebuli. Może użyłaś zbyt grubo zmielonej mąki? Przyczyn może być wiele. :-/
Użyłam mąki orkiszowej z pełnego przemiału i wszystko było w porządku z tymi, które zjedliśmy od razu ale te co nam zostały na następny dzień niestety ciężko było rozdzielić. Nie zrobiłam jednak cebuli bo już się nie mogliśmy doczekać 🙂