Jajecznica bez jajek, czyli wegańska tofucznica w najlepszej, kremowej wersji z dużą ilością szczypioru. Fit, bo smażona bez dodatku tłuszczu. Przepis na nią znalazłam tutaj – polecam obejrzeć filmik. Recepturę zmieniłam tylko minimalnie. Czarna sól i płatki drożdżowe nie są konieczne, ale diabeł weganin lubi takie szczegóły.
A jeśli kiedyś przypadkiem będziecie mieli już trochę dość tofucznicy na śniadanie, dla odmiany spróbujcie równie pysznej cieciernicy.
Przepis na fit tofucznicę – SKŁADNIKI
Tofu
- 400 g (ok. 2 kostki) tofu twardego naturalnego
- ½ łyżeczki kurkumy
- trochę wody (niekoniecznie)
Sos
- 1 puszka (400 g) białej fasoli (włącznie z zalewą), najlepiej o małej zawartości soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dodają serowego smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki (niekoniecznie) – ma aromat bekonu
- pieprz
Dodatkowo
- szczypior
- czarna sól, czyli kala namak (dla jajecznego aromatu) – dodajemy na sam koniec, ponieważ jej aromat jest ulotny
Przepis na fit tofucznicę – WYKONANIE
- Jedną kostkę tofu kroimy byle jak nożem (nie na równe kawałki), a drugą rozgniatamy dość drobno w dłoniach. Tak potraktowane tofu będzie wizualnie lepiej przypominało cholesterolową jajecznicę.
- Tofu przekładamy na jeszcze nierozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Odpalamy mały lub średni ogień i smażymy (bez dodatku tłuszczu) mieszając, aż tofu podpiecze się tak, jak lubimy. Jeśli po dłuższym czasie zacznie lekko przywierać, możemy wlać nieco wody.
- Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładki płyn i wlewamy go stopniowo na patelnię (nie trzeba go całego zużyć), podgrzewamy mieszając.
- Na koniec dodajemy dużą ilość posiekanego szczypioru i czarną sól.
Tofucznica najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych pomidorów.
Bon appétit !
Uwielbiam ! ♥
Najlepsza tofucznica jaką jadłem EVER 🙂 !
Już do innych przepisów nigdy nie wrócę 🙂 !
Dziękuję 😀
Super, a ja dziękuję za tak miłą opinię! 🙂