Fit kartoffelsalat w wersji całkowicie roślinnej, czyli niemiecka sałatka ziemniaczana z wegańskim majonezem po liposukcji lub jogurtem. Bez jajek i mięsa, ale o smaku jajeczno-bekonowym dzięki odpowiednim przyprawom sprytnie ich aromat imitującym. A więc wilkołak syty i owca cała. Prosta, szybka i pożywna, idealna na spotkania przy grillu i inne luźne lub sztywne imprezy.
Niemiecka fit sałatka ziemniaczana – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje
- 1 kg ziemniaków, najlepiej małych, sałatkowych
- 1 mała cebula czerwona
- kilka ogórków konserwowych
- 4–6 łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki – dodaję pół na pół
- 6 łyżek (lub więcej) sojonezu fit lub gęstego jogurtu sojowego
- 2 łyżeczki (lub więcej) delikatnej musztardy
- ½–1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (dla aromatu bekonu)
- czarna sól, czyli kala namak (dla jajecznego aromatu) – używamy jej jak zwykłej soli
- sporo pieprzu
Wegańska fit sałatka ziemniaczana – WYKONANIE
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, najlepiej na parze. Studzimy. Jeśli mają miękkie skórki, nie trzeba ich obierać.
- Pyry kroimy w grubą kostkę, ogórki w średnią kostkę, a cebulę drobno siekamy.
- Majonez lub jogurt mieszamy z musztardą, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Następnie łączymy z koperkiem i pietruszką.
- Mieszamy sos z warzywami, próbujemy i ewentualnie bardziej doprawiamy.
Sałatkę podajemy schłodzoną.
Guten Appetit !
Sałatka rewelacyjna, dziękuję za inspirację!
🙂