Kolejne na moim blogu muffiny „prawie bez wszystkiego”, ale na pewno nie bez smaku (są bardzo dobre!) – bez dodatku cukru, białej mąki, tłuszczu, jaj, nabiału, a nawet proszku do pieczenia, bo z drożdżami. W dodatku bez wyrabiania, bo to nie typowe babeczki drożdżowe, ale sprytne wegańskie muffiny z ciasta na placki drożdżowe z jabłkami, tyle że z porzeczkami.
Muffiny drożdżowe bez wyrabiania – SKŁADNIKI
ok. 10 babeczek
- 300 g mąki pszennej razowej – może być orkiszowa
- 400 g/ml mleka owsianego niesłodzonego lub innego roślinnego
- 6–8 łyżek ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
- 1 kopiasta łyżeczka suchych drożdży
- ½ łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
- kilka łyżek świeżych lub zamrożonych porzeczek lub borówek
Muffiny drożdżowe bez wyrabiania – WYKONANIE
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, 2 łyżki ksylitolu, drożdże oraz cynamon i mieszamy.
- Wlewamy podgrzane mleko roślinne, mieszamy dokładnie, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 25 minut.
- Dodajemy resztę ksylitolu, mieszamy delikatnie i odstawiamy na kolejnych 15 minut.
- Napełniamy ciastem foremki (używam silikonowych), na wierzchu wciskamy porzeczki i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Bon appétit !
Super! Kolejna świetna inspiracja! Dzięki
Smacznego! 🙂