Pyry na bogato, czyli pieczone ziemniaki hasselback przełożone czosnkiem i polane wegańskim sosem orzechowo-serowo-ziołowym.
Potrawa wywodzi się z kuchni szwedzkiej, ale w oryginale występuje masło. W mojej fit wersji kartofle, zamiast tłuszczem, polałam aromatycznym sosikiem bardzo prostym w przygotowaniu. Danie wygląda super i tak samo smakuje.
Ziemniaki hasselback z czosnkiem – SKŁADNIKI
- ziemniaki – najlepiej przeznaczone specjalnie do pieczenia
- czosnek w ilości ½–1 ząbka na każdego ziemniaka
SOS
- ½ kubka domowego bulionu warzywnego
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 4–5 łyżek zblendowanych na mąkę orzechów laskowych lub ziemnych – masło orzechowe też może być, ale trzeba go dodać mniej
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
- garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- kilka posiekanych łodyżek świeżego tymianku (niekoniecznie)
- sól, pieprz czarny lub biały
Jeśli chcecie, możecie zrobić więcej sosu.
Ziemniaki hasselback z czosnkiem – WYKONANIE
- Ziemniaki dokładnie myjemy szorując szczoteczką, nie obieramy ze skórki. Nacinamy je nożem na ok. 4-milimetrowe plasterki, na głębokość ok. 4/5 bulwy. Najprościej robić to po ułożeniu ziemniaka między 2 drewnianymi łyżkami, wtedy ostrze będzie zatrzymywać się na odpowiedniej głębokości (zdjęcie poniżej).
- Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki i po jednym kawałku wciskamy między plasterki ziemniaka. Pyry umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
- Przygotowujemy sos: w rondlu mieszamy zimny bulion z mąką ziemniaczaną i zagotowujemy. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy dokładnie. Zdejmujemy z ognia. Powstałą gęstą miksturą polewamy ziemniaki.
- Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 60–80 minut, aż wierzch kartofli się przyrumieni.
Bon appétit !
Dla mnie nowa odsłona ziemniaków, smak, wygląd – super. Bardzo dobry sos, następnym razem, co pewnie niedługo nastąpi, zrobię trochę więcej sosu.
Hasselback są krojone w cienkie półplasterki. to po prostu nacinane ziemniaki…
Jamie Oliver jeszcze bardziej bezcześci ten przepis, bo nacina pyry co 5 mm, a ja przynajmniej co 4… https://www.youtube.com/watch?v=sXKhvvPXB5I
Na poczatek to chcialam pogratulowac super strony. Jest dla mnie nieoceniona pod wzgledem prostych weganskich przepisow (kuchnia generalnie to nie jest moje ulubione miejsce na ziemi) Aczkolwiek…zrobilam te ziemniaczki i w piekarniku sos sie przypalil a ziemniaki a wpol surowe 🙁 Co robic??
Dzięki! 😉 Może Twój piekarnik za bardzo grzeje? Ja nie przekraczam 180 st. C i nie włączam termoobiegu.
Zrobiłam. Pyszne i bardzo efektownie wyglądające danie. Porada z łyżkami bezcenna
Czy pieczemy ziemniaki przykryte?
Nie, nie trzeba ich przykrywać.
Pieczone ziemniaczki, chyba każdy uwielbia takie przepisy i obiady. Zawsze dobrze dodać do nich sporo ziół dla pogłębienia smaku ale i w celach zdrowotnych. Ja jeszcze robię wariację z ziemniakami, aby smakowały jak z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ lecz wymaga to trochę więcej pracy i nie wszystkim może smakować.