Wegańska klasyka gatunku – ciasteczkowy zamiennik owsianki z bananem i rodzynkami. Ten przepis jest już w internecie oklepany do bólu. A ponieważ nie chcę, żeby mój blog był gorszy, postanowiłam klepnąć tę kultową recepturę i tutaj. Ale żeby jej bezmyślnie nie kopiować, dodałam to i owo od siebie i tak powstała wersja druga, która przerosła tę pierwszą, bo okazało się, że po zmieleniu płatków owsianych ciastka trochę wyrastają. Przepis na oba warianty wegańskich ciasteczek owsianych z bananem – poniżej.
Te najzdrowsze na świecie ciacha wymagają nawet tylko 3 składników i ok. 20 minut pichcenia. Mogą być kakaowe, ale nie twierdzę, że muszą. Możemy do nich upchnąć inne nasze ulubione dodatki, np.: cynamon, orzechy i pestki, wiórki kokosowe, gałkę muszkatołową, wanilię, mak, czy skórkę otartą z pomarańczy. Mogą być bezglutenowe.
Polecam też inne fajowe i zdrowe ciasteczka: ciastka z pomarańczami.
Fit ciastka owsiane z bananem – SKŁADNIKI
10–14 ciastek
- 2 średnie bardzo dojrzałe banany
- 1 kubek płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe) – ilość płatków zależy od wielkości bananów
- garść rodzynek lub innych suszonych owoców, np. wiśni lub żurawiny
- 1–2 łyżki kakao lub karobu (niekoniecznie)
- 1–2 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru (niekoniecznie, ponieważ ciastka i bez tego są słodkie)
Fit ciastka owsiane z bananem – WYKONANIE
WERSJA 1: bez użycia blendera
- Banany rozgniatamy dokładnie w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodajemy pozostałe składniki i porządnie mieszamy.
- Masę nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 min.
WERSJA 2: z użyciem blendera
Ciastka w tej wersji są ładniejsze, pulchniejsze, o wiele łatwiej odkleić je od papieru do pieczenia, a do tego są bardziej zwarte, dzięki czemu można do nich dorzucić więcej suszonych owoców i innych dodatków.
- Banany miksujemy razem z kakao na puree.
- Płatki owsiane miksujemy na mąkę lub trochę mniej dokładnie.
- Wszystkie składniki mieszamy. Masę nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia (na wierzchu ciastek możemy jeszcze wcisnąć trochę dodatkowych rodzynek) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 min.
Bon appétit !