Wegańska klasyka gatunku – ciasteczkowy zamiennik owsianki z bananem i rodzynkami

Ciastka owsiane z bananem i kakao, fit, wegańskie

Wegańska klasyka gatunku – ciasteczkowy zamiennik owsianki z bananem i rodzynkami. Ten przepis jest już w internecie oklepany do bólu. A ponieważ nie chcę, żeby mój blog był gorszy, postanowiłam klepnąć tę kultową recepturę i tutaj. Ale żeby jej bezmyślnie nie kopiować, dodałam to i owo od siebie i tak powstała wersja druga, która przerosła tę pierwszą, bo okazało się, że po zmieleniu płatków owsianych ciastka trochę wyrastają. Przepis na oba warianty wegańskich ciasteczek owsianych z bananem – poniżej.

Te najzdrowsze na świecie ciacha wymagają nawet tylko 3 składników i ok. 20 minut pichcenia. Mogą być kakaowe, ale nie twierdzę, że muszą. Możemy do nich upchnąć inne nasze ulubione dodatki, np.: cynamon, orzechy i pestki, wiórki kokosowe, gałkę muszkatołową, wanilię, mak, czy skórkę otartą z pomarańczy. Mogą być bezglutenowe.

Polecam też inne fajowe i zdrowe ciasteczka: ciastka z pomarańczami.

Fit ciastka owsiane z bananem – SKŁADNIKI

10–14 ciastek

  • 2 średnie bardzo dojrzałe banany
  • 1 kubek płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe) – ilość płatków zależy od wielkości bananów
  • garść rodzynek lub innych suszonych owoców, np. wiśni lub żurawiny
  • 1–2 łyżki kakao lub karobu (niekoniecznie)
  • 1–2 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru (niekoniecznie, ponieważ ciastka i bez tego są słodkie)

Fit ciastka owsiane z bananem – WYKONANIE

   WERSJA 1: bez użycia blendera

  1. Banany rozgniatamy dokładnie w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie mieszamy.
  3. Masę nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 min.

   WERSJA 2: z użyciem blendera

Ciastka w tej wersji są ładniejsze, pulchniejsze, o wiele łatwiej odkleić je od papieru do pieczenia, a do tego są bardziej zwarte, dzięki czemu można do nich dorzucić więcej suszonych owoców i innych dodatków.

  1. Banany miksujemy razem z kakao na puree.
  2. Płatki owsiane miksujemy na mąkę lub trochę mniej dokładnie.
  3. Wszystkie składniki mieszamy. Masę nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia (na wierzchu ciastek możemy jeszcze wcisnąć trochę dodatkowych rodzynek) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 min.

Bon appétit !

Dodaj komentarz